ESOPRO 20 mg DR 28 kapsül Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Esopro etkileşimi, Esopro etken madde, Esopro yardımcı maddeler, Esopro alkol, Esopro etkileşim, Esopro kullananlar, Esopro dozu, Esopro kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Esomeprazolün diğer ilaçların farmakokinetiğine etkisi:

pH’ya bağımlı absorpsiyona sahip ilaçlar

Esomeprazol ile tedavi esnasında azalan mide asiditesine bağlı olarak, emilim mekanizması mide asidinden etkilenen bazı ilaçların emilimi azalabilir ya da artabilir. Diğer asit salgısınıazaltan ilaçlar ya da antasitlerin kullanılması sırasında olduğu gibi, esomeprazol tedavisisırasında da, ketokonazolün ve itrakonazolün emiliminin azalması beklenebilir ve digoksinemilimi artabilir. Omeprazol (günlük 20 mg) ve digoksin ile birlikte tedavi sağlıklı kişilerdedigoksinin biyoyararlanımı %10 artırır (1 0 kişiden ikisinde %30’a kadar artırmıştır).

CYP2CI9 ile metabolize olan ilaçlar

Esomeprazol, başlıca metabolize edici enzimi olan CYP2C19 enzimini inhibe eder. Bir CYP2C19 substratı olan diazepam ile 30 mg esomeprazol birlikte alındıklarında, diazepamklerensinde %45 azalmaya neden olmuştur. Bu etkileşimin klinik açıdan bir önemi yoktur.Epileptik hastalarda, fenitoin ve 40 mg esomeprazol birlikte alındığında fenitoinin çukurplazma düzeylerinde %13 artışa neden olmuştur, bu çalışmada doz ayarlaması gerekmemiştir.

Varfarin kullanan hastalara, 40 mg esomeprazol verilen bir klinik çalışmada, varfarinin daha az potent R-izomerinin çukur plazma konsantrasyonunda hafif bir yükselme olmasına karşınkoagulasyon zamanının kabul edilen sınırlar içerisinde olduğu görülmüştür. Ancak pazarlamasonrası araştırmalarda, varfarin ve esomeprazol birlikte kullanıldığında klinik açıdan anlamlıINR (International Normalised Ratio) artışlarının olduğu az sayıda vaka bildirilmiştir. Varfarinveya diğer kümarin türevlerini kullanan hastalar birlikte esomeprazol kullanmaya başladığındave esomeprazol tedavisi kesildiğinde varfarin plazma konsantrasyonlarının izlenmesiönerilmektedir.

Hem omeprazol hem de esomeprazol CYP2C19 inhibitörleri olarak davranmaktadır. Omeprazolün, 40 mg dozda sağlıklı gönüllülere verildiği bir çapraz kollu çalışmada,silositazolün Cmaks ve EAA seviyelerini sırasıyla %18 ve %26 ve aktif metabolitlerindenbirinin Cmaks ve EAA seviyelerini sırasıyla %29 ve %69 arttırmıştır.

Sağlıklı gönüllülerde, sisaprid ile 40 mg esomeprazol birlikte verildiğinde, sisaprid’in EAA Eğri Altındaki Alanı %32 artmış ve yarılanma zamanında (tı/2) %31 kadar uzama gözlenmişolsa da, sisapridin doruk plazma düzeylerinde belirgin bir artış görülmemiştir. Sisaprid tekbaşına verildiğinde QTc aralığında gözlenen hafif uzamanın esomeprazol ile birlikteverildiğinde artmadığı görülmüştür (Bkz. Bölüm 4.4).

Omeprazolün bazı antiretroviral ilaçlar ile etkileştiği bildirilmiştir. Bildirilen bu etkileşmelerin klinik açıdan önemi ve ardında yatan mekanizmalar her zaman bilinmemektedir. Omeprazol iletedavi sırasında artan mide pH’ı antiretroviral ilaçların emilimini etkileyebilir. Diğer bir olasıetkileşim mekanizması CYP2C19 aracılığıyladır. Atazanavir ve nelfınavir gibi bazıantiretroviral ilaçlar için omeprazol ile birlikte kullanıldıklarında azalmış serum seviyeleribildirilmiştir ve eşzamanlı olarak kullanılmamaları tavsiye edilmektedir. Sakinavir gibi başkaantiretroviral ilaçlar için artmış serum seviyeleri bildirilmiştir. Omeprazol ile birlikteverildiğinde serum seviyelerinin değişmeden aynı kaldığı bazı başka antiretroviral ilaçlar damevcuttur. Omeprazol ile esomeprazolün benzer farrnakokinetik etkileri ve farmakodinamiközelliklerinden dolayı esomeprazol ile atazanavir ve nelfınavir gibi antiretroviral ilaçlarınbirlikte kullanılması önerilmez.

Esomeprazolün amoksisilin ya da kinidinin farmakokinetiği üzerinde klinik olarak belirgin bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.

Esomeprazol ile naproksen ya da rofekoksib’in birlikte kullanımının değerlendirildiği kısa süreli çalışmalarda klinik etki ile bağlantılı bir farrnakokinetik etkileşme belirlenmemiştir.

Esomeprazolün farmakokinetiği üzerinde diğer ilaçların etkisi:

Esomeprazol CYP2C19 ve CYP3A4 ile metabolize olur. Esomeprazol ve bir CYP3A4 inhibitörü olan klaritromisin (500 mg b.i.d), birlikte kullanıldığında, esomeprazolün eğrialtında kalan alanı (EAA) iki kat artmıştır. Esomeprazol ve CYP2C19 ve CYP3A4’ünvorikonazol gibi kombine bir inhibitörünün birlikte kullanılması, esomeprazolün etkisinin ikikattan fazla artmasına neden olabilir. Bununla birlikte, esomeprazolün dozunun ayarlanmasıher iki durumda da gerekmemi ştir.

CYP2C19 veya CYP3A4 veya her ikisini indüklediği bilinen ilaçlar (rifampisin ve St John’s wort gibi), esomeprazolün metabolizmasını artırarak esomeprazol serum düzeylerininazalmasına neden olabilir.