EPSILE 300 mg 50 divitab film tablet Kullananlar

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.EPSILE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

EPSILE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

  • Okskarbazepine (EPSİLE’nin etkin maddesi) ya da EPSİLE’nin bu kullanma talimatınınbaşında listelenen yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı aleıjmiz (aşınduyarlılığınız) varsa.
  • EPSILE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer:

  • Daha önce karbamazepine (bir başka antiepileptik ilaç) ya da diğer herhangi bir ilaca karşınormal olmayan bir hassasiyet gösterdiyseniz (deri döküntüsü ya da diğer aleıji bulgulangibi). Eğer karbamazepine karşı alerjiniz varsa, okskarbazepine (EPSİLE) karşı daalerjinizin olma olasılığı % 25’dir (yani her 4 hastadan 1 ’inde alerji gelişebilir.).
  • Bir böbrek hastalığınız varsa,
  • Ciddi bir karaciğer hastalığınız varsa,
  • idrar söktürücü ilaç (üretilen idrar miktanm artırmak suretiyle böbreklerin su ve tuzatmasına yardımcı olan ilaçlar) kullanıyorsanız,
  • Kalp hastalığınız, nefes darlığınız ve/veya ayak veya bacaklannızda sıvı birikimine bağlışişme (ödem) varsa,
  • Kan sodyum düzeyinizin (kandaki tuz oranı) düşük olduğunu biliyorsanız
  • Kullandığınız başka ilaçlar mevcutsa (bkz. diğer ilaçlarla birlikte kullanımı).
  • Kadın hastalar için: Hormonal bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, EPSİLE bu hapıetkisiz hale getirebilir. Bu nedenle, EPSİLE kullanırken farklı ya da ilave hormon dışı birdoğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Bu, İstenmeyen bir gebeliğin önlenmesine yardımcıolacaktır. Düzensiz vajinal kanama ya da lekelenme yaşadığınız takdirde, bunu hemendoktorunuza bildiriniz. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza ya da sağlıkuzmanınıza danışınız.
  • Eğer yukarıdaki durumlardan birine sahipseniz EPSİLE kullanmadan önce doktorunuzu

    bilgilendiriniz.

  • Dudaklarda, göz kapaklarında, yüzde, boğazda, ağızda şişme gibi bir alerjik reaksiyon ya daani nefes alma sıkıntısı, lenf düğümlerinde şişme ile ateş, deride döküntü, kızarıklık ya dakabarma meydana gelirse, derhal doktorunuza danışınız ya da size en yakın hastanedeki acilservise gidiniz (bkz. Olası yan etkiler).
  • Deri döküntüsü, kızarıklık, dudaklar, gözler ve ağızda kabarcık oluşumu, derinin soyulmasıgibi ciddi deri reaksiyonlan ve bunlara eşlik eden ateş ortaya çıkarsa (bkz. Olası yanetkiler). Bu reaksiyonlar bazı Asya ülkelerindeki (örn. Tayvan, Malezya ve Filipinler)hastalarda ve Çin soyundan gelen hastalarda daha sık görülebilir.
  • Sarılık gibi karaciğer iltihabını (hepatiti) akla getiren belirtileri fark ederseniz (deride vegözlerde sarılaşma) derhal doktorunuza danışınız ya da size en yakın hastanedeki acilservise gidiniz.
  • Yorgunluk, iş yaparken ya da spor sırasında nefes darlığı gelişmesi, solgun görünüm, başağnsı, üşüme-titreme, baş dönmesi, ateşe yol açan sık enfeksiyonlar, boğaz ağrısı, ağızdaülser yaralan, normalden daha kolay kanama ya da çürük oluşumu, burun kanaması, cilttekırmızımsı ya da morumsu benekler ya da deride açıklanamayan lekeler gibi kanla ilgilibozuklukları akla getiren belirtileri fark ederseniz, derhal doktorunuza danışınız ya da sizeen yakın hastanedeki acil servise gidiniz.
  • Herhangi bir zaman, kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme gibi düşüncelere sahipolursanız. Antiepileptikler (sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar) ile tedavi edilenhastaların küçük bir kısmında böyle düşünce veya davranışlar gözlenmiştir. Böyle birdurumda derhal doktorunuza danışınız ya da size en yakın hastanedeki acil servise gidiniz.
  • Kalbiniz hızlı veya alışılmadık derecede yavaş atıyorsa bu durumu en kısa zamandadoktorunuza bildiriniz.
  • Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    EPSİLE’nin yiyecek ve içeeek ile kullanılması

    EPSİLE aç kamına ya da yemeklerden sonra alınabilir. Alkol EPSİLE’nin sakinleştirici ve uyku verici etkilerini artırabilir. Alkol almaktan mümkün olduğunca kaçınınız ve doktorunuzadanışınız.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hamilelik

    Doktorunuza haber vermeden hamilelik sırasında EPSİLE tedavinizi kesmeyiniz.

    Hamilelik

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    EPSILE’nin etkin maddesi anne sütüne geçer. Bu emzirilen bebeklerde yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle, EPSİLE emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Emzirirken herhangi birilaç kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza damşımz.

    Araç ve makina kullanımı

    EPSİLE kendinizi uykulu hissetmenize ya da sersemlik haline yol açabileceği için, araç ya da makine kullanmanız sakıncalı olabilir.

    EPSILE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol’den (23 mg) daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

    EPSİLE içeriğinde bulunan diğer yardımcı maddelere karşı aşın bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler almanız gerekebilir.

    • Hormonal doğum kontrol (gebelik Önleyici) hapları (bkz. EPSİLE’yi aşağıdakidurumlarda dikkatle kullanınız bölümü).
    • Diğer epilepsi ilaçlan (örneğin; karbamazepin, fenobarbital ya da fenitoin).
    • Felodipin (yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türü).
    • Kandaki sodyum (tuz) düzeyini düşüren ilaçlar, örneğin: idrar sökttirücüler (üretilen idrarmiktarını artırmak suretiyle böbreklerin su ve tuz atmasına yardımcı olan ilaçlar).
    • Vücudunuzun bağışıklık sistemini kontrol eden ilaçlar (örneğin: siklosporin).