ENFEXIA 750 mg IM/IV enj. toz içeren flakon Farmasötik Özellikleri

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

6.2. Geçimsizlikler

Sefuroksim aynı şırınga veya intravenöz uygulama setleri içerisinde aminoglikozid grubu antibiyotiklerle karıştırılmamalıdır.

Beta laktam antibiyotiklerinde olduğu gibi ENFEXİA potansiyel etkileşme nedeniyle aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte verilmemelidir. Birlikte kullanılması gerekiyorsa hastaya ayrı ayrı verilmelidir.

ENFEXİA, enjeksiyonluk su ilave edilip intramüsküler veya intravenöz uygulama için hazırlandığında sarımtırak çözelti halini alır. Renkteki bu değişiklikler müstahzarın yarar ve güvenilirliğini etkilemez.

Enjeksiyonluk suyla (15 mL) hazırlanmış 1,5 g sefuroksim, metronidazol enjeksiyonuna (500 mg/100 mL) ilave edilebilir. Karışım 25°C’de 24 saat aktivitesini muhafaza eder.

Sefuroksim (1.5 g) 1 (15 mL’de) veya 5 g (50 mL’de) azlosilinle 4°C’de 24 saat ve 25°C altı ısılarda 6 saat geçimliliğini muhafaza eder.

Ksilitol (% 5 a/h veya % 10 a/h) enjeksiyon sıvısı içindeki sefuroksim çözeltileri (5 mg/mL) 25°C’de 24 saat saklanabilir.

Sefuroksim intravenöz infüzyon içinde en sık kullanılan sıvılarla geçimlidir. Oda sıcaklığında aktivitesini 24 saate kadar muhafaza eder:

Enjektabl sodyum klorür çözeltisi (% 0.9 a/h BP*)

Enjektabl glukoz çözeltisi (% 5a/h BP)

Enjektabl sodyum klorür (% 0,18 a/h) ve glukoz (% 4a/h) çözeltisi Enjektabl sodyum klorür (% 0,9 a/vh) ve glukoz (% 5 a/h) çözeltisi Enjektabl glukoz (% 5 a/h) ve sodyum klorür (% 0,45 a/h) çözeltisi Enjektabl glukoz (% 5 a/h) ve sodyum klorür (% 0,225 a/h) çözeltisi Enjektabl glukoz (% 10 a/h)

Enjeksiyonluk suda yapay şeker (% 10 a/h)

Enjektabl Ringer USP f çözeltisi Enjektabl Ringer Laktat USP çözeltisi Enjektabl 1/6 M sodyum laktat çözeltisi

Enjektabl sodyum laktat bileşiği BP çözeltisi (Hartmann Çözeltisi)

*BP, İngiliz farmakopesi f USP, ABD farmakopesi

Sefuroksimin enjektabl sodyum klorür (% 0,9 a/h) ve glikoz (% 5 a/h) çözeltisindeki stabilitesi hidrokortizon sodyum fosfat varlığından etkilenmemektedir.

Sodyum bikarbonat enjeksiyonunun (% 2,74 a/h BP) pH’ı çözeltinin rengini hatırı sayılır derecede etkilediğinden sefuroksimi seyreltmek için sodyum bikarbonat önerilmez. Ancak gerektiğinde sodyum bikarbonat infüzyonları uygulanan hastaların enjeksiyon seti içinden sefuroksim verilebilir.

Sefuroksim % 1 w/v lidokain hidroklorür içeren sudaki çözeltilerle geçimlidir.

Ayrıca oda sıcaklığında aşağıdaki maddelerle kombine edildiğinde intravenöz infüzyon sıvısı içinde 24 saat boyunca geçimliliğini muhafaza ettiği gözlenmiştir:

Heparin (10 ve 50 ünite/mL): % 0,9 a/h enjektabl sodyum klorür çözeltisi içinde potasyum klorür (10 ve 40 mEq/L) % 0,9 a/henjektabl sodyum klorür çözeltisi içinde.

6.3. Raf ömrü

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

ENFEXİA 25oC’ nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da artık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.