DORZOTIM göz damlası 5 ml Dozu

Teka Teknik Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dorzotim dozu, Dorzotim dozaj, Dorzotim doz aşımı, Dorzotim uygulama, Dorzotim kullanım şekli, Dorzotim kullanımı, Dorzotim kullanım süresi, Dorzotim açmı tokmu, Dorzotim nedir, Dorzotim ne için kullanılır, Dorzotim nasıl kullanılır, Dorzotim faydaları, Dorzotim etkileri, Dorzotim günde kaç kez, Dorzotim sabah mı akşam mı, Dorzotim fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Etkilenmiş göz( 1er )e günde iki kez bir damla DORZOTİM.

Başka bir topikal oftalmik ajan kullanılıyorsa,DORZOTİM ve diğer ajan,aralarında en az 10 dakikalık bir süre olacak şekilde uygulanmalıdır.

Başka oftalmik antiglokom ajan(lar)ın yerine DORZOTİM başlanacağı zaman,diğer ajan(lar) bir günlük uygun dozdan sonra kesilir ve bunu izleyen gün DORZOTİM başlamr.

Uygulama şekli:

Hastalar uygulamadan önce ellerini yıkamaları ve damlalığın ucunu göz veya göz çevresine değdirmemeleri konusunda bilgilendirilmelidir.

1. Kutuyu açınız.

2. Önce ellerinizi yıkayınız sonra plastik şişenin kapağını çevirerek açınız.

3. Başınızı geriye doğru atın, alt göz kapağınızı yavaşça aşağı doğru çekin ve gözünüz ile göz

kapağınız arasında bir cep oluşturunuz.

DAMLALIĞIN UCUNU GÖZ VEYA GÖZ KAPAĞINIZA TEMAS ETTİRMEYİNİZ.

4. Doktorunuzun anlattığı şekilde,hasta gözünüze ilaçtan bir damla damlatınız.

5. Çözeltiyi her iki gözde de kullanınız.

6. İlacı güvenli bir yerde saklayınız. 28 gün içinde kullanınız.

Hastalara ilacı kullanmadan önce ellerini yıkamaları ve damlalığın ucunun göz veya gözün etrafına temas etmesinden kaçınmaları gerektiği hakkında bilgi verilmelidir.

Hastalara aynı zamanda göze uygulanan çözeltiler dikkatli uygulanmadığı taktirde oküler enfeksiyonlara sebep olan sıradan bakterilerle kontamine olabileceği ve sonuçta gözlerde ciddi hasar ve buna bağlı olarak görme kaybı yaşanabileceği hakkında bilgi verilmelidir.

Kontakt Lens Kullananlarda;

Damlanın göze damlatılmasından önce lensler çıkartılmalı ve damla kullanıldıktan sonra en az 15 dakika yeniden takılmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Dorzolamid hidroklorür ve timolol maleat içeren kombine ürünler ile ileri derecede böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <30 ml/dk ) olan hastalarda çalışma yapılmamıştır. Dorzolamid esas olarak böbrekler voluvla atıldığından. DORZOTIM bıı hastalar inin önerilmemektedir

Karaciğer yetmezliği:

Dorzolamid hidroklorür ve timolol maleat içeren kombine ürünler ile karaciğer yetmezliği olan hastalarda çalışma yapılmamıştır ve bu nedenle bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda etkinlik ile ilgili yapılmış çalışma yoktur.

2 yaş altı pediyatrik hastalarda güvenlilik incelenmemiştir (>2 ile <6 yaş arası pediyatrik hastalann güvenliliği ile ilgili bilgi için bkz. Bölüm 5.1.)

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda Dorzolamid hidroklorür ve timolol maleat içeren kombine ürünler yanlışlıkla ya da bilerek aşırı dozda ağızdan alındığı durumlara ait veriler mevcut değildir.

Semptomlar:

Timolol maleat göz damlasının dikkatsizlik sonucunda aşırı dozda kullanılmasının, baş dönmesi, başağrısı, nefes darlığı, bradikardi, bronkospazm ve kardiyak arest gibi sistemik beta adreneıjik bloke edici ajanlarla görülen etkilere benzer sistemik etkilerle sonuçlandığına dair bildirimler bulunmaktadır. Dorzolamidin aşırı dozda alınması sonucunda en sık beklenecek semptom ve bulgular, elektrolit dengesizliği, asidoz ve olası merkezi sinir sistemi etkileridir.

İnsanlarda dorzolamid hidroklorürün kasıtlı veya kasıtsız alınmasına bağlı doz aşımı hakkında sınırlı bilgiler vardır. Oral kullanımda uyku hali bildirilmiştir. Topikal uygulamada aşağıdaki olaylar bildirilmiştir: bulantı, baş dönmesi, başağrısı, yorgunluk, anormal rüyalar ve disfaji.

Tedavi:

Tedavi semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Serum elektrolit düzeyleri ( özellikle potasyum ) ve kan pH düzeyleri izlenmelidir. Çalışmalar, timololün kolayca diyaliz edilmediğini göstermektedir.