DIYABEN 3.5 mg 30 tablet Dozu

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Diyaben dozu, Diyaben dozaj, Diyaben doz aşımı, Diyaben uygulama, Diyaben kullanım şekli, Diyaben kullanımı, Diyaben kullanım süresi, Diyaben açmı tokmu, Diyaben nedir, Diyaben ne için kullanılır, Diyaben nasıl kullanılır, Diyaben faydaları, Diyaben etkileri, Diyaben günde kaç kez, Diyaben sabah mı akşam mı, Diyaben fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Şeker hastalığının DİYABEN ile kontrol altına alınması, sadece doktor tarafından ve diyetle birlikte yapılmalıdır.

İlk defa yapılan diyabet tedavisinde: Doktor tarafından başka türlü bir tavsiyede bulunulmadığı takdirde, tedaviye kahvaltı veya ilk ana öğün ile birlikte alınan, günde V2 - 1tablet ile başlanır. Kontrol sağlanamazsa, doz haftada 3,5 mg arttırılarak tedaviye devamedilir. Günlük toplam doz 15 mg’ı geçmemelidir. Doz, hastanın metabolizma, diyet veaktivite durumuna (kan ve idrar şekeri tahlilleri) göre ayarlanır.

Diğer sülfonürelerden DİYABEN’e geçişte: Benzer şekilde etki gösteren diğer ilaçlardan glibenklamide geçiş, tedaviye ara verilmeksizin gerçekleştirilebilir.

Tedaviye, bırakılan ilacın eşdeğer dozunda, başlangıç dozu 10 mg’ı geçmeyecek şekilde başlanır. Yeterli kontrol sağlanamazsa, doz basamaklı bir şekilde günlük 15 mg’a kadaryükseltilebilir. 5 mg glibenklamid yaklaşık olarak 1 g tolbutamin veya glimidin, 250 mgklorpropamid veya tolazamid, 500 mg asetohekzamid, 25 mg glibornurid veya 5 mgglipizide eşdeğerdir.

Biguanidlerden DİYABEN’e geçişte: Tedaviye V2 - 1 tablet ile başlanır. Kontrol sağlanana kadar V - 1 tablet arttırılarak doz düzenlemesi yapılır.

Biguanidler ile DİYABEN kombinasyonunda: Glibenklamidin günlük 15 mg dozu ile kontrol sağlanamadığında, biguanidler ile DİYABEN birlikte kullanılabilir.

İnsülinden DİYABEN’e geçişte: Günlük insülin dozu düşük olan bazı hastalarda, glibenklamid ile kontrol sağlanabilmektedir.

Uygulama şekli:

DİYABEN çiğnenmeden bir bardak su ile içilir. Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediyse günlük doz kahvaltı veya ilk ana öğün ile birlikte alınır.

DİYABEN tedavisini hasta kendi arzusu ile kesmemelidir. Doz ve diyet hastanın kendi kararı ile değiştirilemez. İyi tolere edilmemesi sonucu tedavi kesilmek zorunda kalınırsaderhal doktora haber verilmelidir. DİYABEN’in doktor tarafından bildirilen saatte alınmasıçok önemlidir. İlacın zamanında alınması unutulmuş ise daha geç bir saatte daha yüksekbir doz alınarak kompanse edilmeye çalışılmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :

Böbrek/Karaciğer yetmezliği :

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde doktor önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Pediyatrik popülasyon :

DİYABEN’in küçük çocuklarda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon :

İleri yaştaki hastalar hipoglisemiye daha yatkın olacaklarından, tedavi V2- 1 tablet ile başlanmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Akut zehirlenmede mide, kusturularak veya yıkanarak boşaltılmalıdır. Aktif karbon kullanımı ilacın emiliminin engellenmesinde etkilidir.

Hipoglisemi, bilinci açık hastada acilen oral glukoz verilerek tedavi edilmelidir. Hastanın bilinci kapalı ise, intravenöz infüzyon yapılmalıdır. Alternatif olarak, subkutan veyaintramüsküler olarak 1 mg glukagon uygulanabilir. Hasta olası hipoglisemi ataklarıaçısından birkaç gün izlenmelidir.