COPEGUS 200 mg 168 film tablet Kullananlar

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.COPEGUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

COPEGUS'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Eğer ribavirine veya COPEGUS’un içerdiği yardımcı maddelerinin herhangi birine karşıaleıjik (aşırı duyarlı) iseniz
  • Hamilelik

  • Eğer kalp krizi geçirdiyseniz veya son 6 ay içinde ciddi bir kalp hastalığı geçirdiyseniz.
  • Eğer ilerlemiş karaciğer hastalığınız varsa (örn. deriniz sararıyorsa veya kamınızda sıvıfazlalığı varsa)
  • Eğer orak hücre anemisi ve talasemi gibi bir kan hastalığınız varsa.
  • HCV ve HIV ile aynı anda hastalanmış iseniz ve ilerlemiş karaciğer hastalığınız varsa, bazıdurumlarda peginterferon alfa ile kombine olarak COPEGUS tedavisine başlanmamalıdır.Böyle bir durum olup olmadığını, doktorunuz tespit edecektir.
  • Daha fazla bilgi için lütfen interferon alfa veya peginterferon alfa’nın kullanma talimatını okuyunuz.

    COPEGUS'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Emzirme

    Hamilelik

  • Eğer kalp probleminiz varsa. Bu durumda çok dikkatli izlenmeniz gerekir. Tedaviöncesinde ve sırasında kalp kaydı (elektrokardiyogram) gerekebilir.
  • Eğer aşın yorgunlukla seyreden bir kalp rahatsızlığınız varsa. Bu COPEGUS’un nedenolduğu kansızlığa bağlı olabilir.
  • Eğer şimdiye kadar anemi (kansızlık) tespit edildiyse (kansızlık gelişme riski, genel olarakkadınlarda erkeklerden daha fazladır).
  • Eğer karaciğerinizde hepatit C’den başka bir probleminiz varsa.
  • Eğer böbreklerinizde probleminiz varsa COPEGUS tedavisi azaltılabilir veya kesilebilir.
  • Eğer organ nakli olduysanız (karaciğer veya böbrek gibi) veya yakın gelecekte organ nakliolmanız planlandıysa.
  • Eğer nefes alma zorluğu, hınltı, ciltte ve mukozada ani şişlikler, kaşıntı veya döküntü gibialeıjik reaksiyonlar gelişirse COPEGUS tedavisi hemen durdurulmalı ve derhal medikalyardıma başvurmalısınız.
  • Eğer şimdiye kadar depresyon rahatsızlığınız olduysa veya COPEGUS’la tedavinizsırasında depresyonla ilişkili belirtiler (üzgün hissetme, moral bozukluğu gibi) gelişirse.
  • Eğer 18 yaşının altındaysanız. COPEGUS’un interferon alfa veya peginterferon alfa ilebirlikte kullanımı 18 yaşının altındaki hastalarda güvenliliği ve yaran yeteri kadardeğerlendirilmemiştir.
  • Aynı anda HIV ile hastasıysanız veya HIV enfeksiyonu için bir tıbbi tirûn ile tedavioluyorsanız.
  • Anemi veya düşük kan sayısı yüzünden daha önceki Hepatit C tedavinizi bıraktıysanız.
  • COPEGUS tedavisinden önce, böbrek işlevleri bütün hastalarda test edilmelidir. Ayrıca doktorunuz COPEGUS tedavisine başlamadan önce kanınızı da test etmelidir. Kan testleritedavinin 2. ve 4. haftasından sonra ve bundan sonra doktorunuz gerekli gördükçetekrarlanmalıdır.

    Emzirme

    COPEGUS ve peginterferon alfa kombinasyon tedavisi gören hastalarda, diş kaybına sebebiyet verebilen, diş ve dişeti rahatsızlıkları bildirilmiştir. Buna ilave olarak, peginterferon alfa veribavirin kombinasyonu ile uzun süreli tedavi sırasında gözlenen ağız kuruluğunun diş ve ağızmukozasına zarar verici etkisi olabilir. Dişlerinizi günde iki kere fırçalamaksınız ve düzenli dişkontrolü yaptırmalısınız. Ayrıca bazı hastalarda kusma olabilir. Eğer bu tür reaksiyonlar olursa,ağzınızı su ile iyice yıkayınız.

    Bu uyanlar, geçmişte herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza danışınız.

    COPEGUS'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    COPEGUS film kaplı tablet, normalde günde iki kere yiyecekle birlikte alınmalı (sabah ve akşam) ve bütün olarak yutulmahdır.

    Hamilelik

    ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    COPEGUS doğmamış çocuğa çok zararlı olabilir, doğum kusurlanna yol açabilir. O yüzden; eğer kadın hastaysanız, tedavi sırasında ve tedaviden 4 ay sonraki sürede hamile kalmaktansakınmak çok önemlidir. COPEGUS sperme ve embriyoya (doğmamış çocuk) zarar verebilir. Buyüzden; eğer erkek hastaysanız, tedavi süresince ve tedaviden sonraki 7 ay boyuncapartnerinizin hamile kalmaktan sakınması çok önemlidir.

    Eğer COPEGUS kullanan çocuk doğurabilecek yaşta bir kadınsanız; tedaviden önce, tedavi süresince her ay ve tedavi bittikten sonraki 4 ay boyunca hamilelik testiniz negatif olmakzorundadır. Tedavi süresince ve tedavi bittikten 4 ay sonraki sürede siz ve partneriniz etkili birdoğum kontrol yöntemi kullanmak zorundasınız. Buna doktorunuz ile karar verebilirsiniz. Eğergizin erkek partneriniz COPEGUS ile tedavi ediliyorsa, lütfen “Eğer COPEGUS kullanan birerkekseniz” kısmına bakınız.

    Eğer COPEGUS kullanan bir erkekseniz, prezervatif kullanmadan hamile bir kadınla cinsel ilişkiye girmeyiniz. Bu, ribavirinin kadının vücudunda kalma olasılığını azaltacaktır. Eğer kadınpartneriniz hamile değil fakat çocuk doğurabilecek yaşta ise, tedavinin her ayı ve tedavi bittiktensonraki 7 ay boyunca hamilelik testi yapılmalıdır. Siz ve partneriniz tedavi süresince ve tedavibittikten sonraki 7 ay boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmak zorundasınız. Bunadoktorunuz ile karar verebilirsiniz. Eğer sizin kadın partneriniz COPEGUS ile tedavi ediliyorsa,lütfen “Eğer COPEGUS kullanan bir kadınsanız” kısmına bakınız.

    Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    COPEGUS’un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Bebeğe zarar verebileceğinden dolayı, COPEGUS alırken kadınlar emzirmemelidir. COPEGUS ile tedavi gerekli ise, emzirmedurdurulmalıdır.

    Araç ve makina kullanımı

    COPEGUS’un araba veya makine kullanımı kabiliyetinde çok az etkisi vardır.

    Bununla birlikte, peginterferon alfa-2a veya interferon alfa-2a uyuşukluğa, yorgunluğa veya zihin karışıklığına neden olabilir.

    Bu belirtilerden herhangi biri geliştiğinde, herhangi bir alet veya makineyi kullanmayınız veya sürmeyiniz.

    COPEGUS'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    COPEGUS’un içeriğinde bulunan yardımcı maddelere bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    HIV enfeksiyonlu hastalar: Eğer HIV için tedavi ediliyorsanız, doktorunuza söyleyiniz.

    Bir HIV tedavi rejimi olan HAART (Yüksek Aktiviteli Anti-Retroviral Tedavi) ile beraber meydana gelen yan etkiler, laktik asidoz (vücutta kanı asidik hale getiren laktik asit oluşması) vekötüleşen karaciğer fonksiyonudur. Eğer HAART görüyorsanız; COPEGUS’un peginterferonalfa-2a veya interferon alfa-2a’ya eklenmesi, laktik asidoz veya karaciğer yetmezliği riskiniartırabilir. Doktorunuz sizi bu durumlardaki belirtiler ve işaretler için gözleyecektir.

    Eğer HIV pozitif veya AIDS olduğunuzdan dolayı zidovudin veya stavudin alıyorsanız; COPEGUS bu ilaçların etkilerini azaltabilir. Bu nedenle, HIV enfeksiyonununkötüleşmediğinden emin olmak için, kanınız düzenli olarak kontrol edilecektir. Eğer kötüleşirse,doktorunuz COPEGUS tedavinizi kesmeye karar verebilir. Ek olarak, COPEGUS ve alfainterferonlar ile kombinasyon halinde zidovudin kullanan hastalarda anemi oluşma riskiyüksektir.

    Didanozin (HIV tedavisinde kullanılır) ve COPEGUS’un birlikte kullanımı tavsiye edilmez. Didanozinin bazı yan etkileri (karaciğer problemleri, ayak ve/veya kollarda ağrı ve sızı,pankreatit gibi) daha sık meydana gelebilir.

    COPEGUS ve peginterferon ile kombinasyon halinde azatiyoprin adlı ilaç etkin maddesini kullanan hastalarda ciddi kan hastalıktan oluşma riski yüksektir.

    Bu ilaçlan kullanırken başka hangi ilaçları kullanabileceğinizi bilmek için, peginterferon alfa veya interferon alfa’nın kullanma talimatını okuduğunuzdan emin olmalısınız.

    Ribavirin vücudunuzda 2 aya kadar kalabilir, bu yüzden bu kullanma talimatında belirtilen diğer ilaçlarla tedaviye başlamadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

    Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.