CLONEX 25 mg 50 tablet Farmakolojik Özellikleri

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Diazepinler, Oksazepinler ve Tiyazepinler ATC Kodu: N05AH02

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Oral uygulamasını takiben Klozapin’in % 90 ila % 95’i absorbe olur. Bu oran gıda alımından etkilenmez. Klozapin sonuçta % 50 - % 60 mutlak biyoyararlanım gösterecek düzeyde ilk geçiş metabolizmasına uğrar.

Dağılım:

Kararlı durumda günde 2 kez verildiğinde , maksimum plazma konsantrasyonuna yaklaşık olarak 2.1 saatte (sınırları 0.4 - 4.2 saat) ulaşılır. Dağılım hacmi ise 1.6 l/kg’dır. Serum proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık % 97’dir.

Biyotransformasyon:

Klozapin’in tamamına yakını atılmadan önce metabolize olur. Sadece desmetil metaboliti limitli aktiviteye sahiptir. Bu aktivite nispeten zayıf ve kısa süreli olmasının yanısıra Klozapin’e benzer bir aktivitedir. Fakat daha zayıf ve kısa süreli etki gösterir.

Eliminasyon:

Uygulanan dozun yaklaşık % 50’’i idrardan ve % 30’u ise feçesten metabolitleri halinde itrah edilir.

75 mg’lık tek doz uygulamadan sonra Klozapin’in ortalama eliminasyon yarı ömrü 8 saattir (sınırları:4-12 saat), günde iki kez uygulanan 100 mg’lık doz ile kararlı duruma erişildikten sonra ortalama eliminasyon yarı ömrü 12 saattir (sınırları:4-66 saat). Klozapin’in tek doz ve çoklu doz uygulamaları karşılaştırıldığında, çoklu doz uygulamasından sonra eliminasyon yarı ömrünün belirgin bir şekilde artması farmakokinetiğinin konsantrasyona bağımlı olması olasılığına işaret etmektedir.

Doğrusallık:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel (üreme toksistesi için, bölüm 4.6’ya bakınız) ile ilgili olarak yapılan konvansiyonel çalışmalara dayanarak preklinik veriler, klozapin etkin maddesinin insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.