CLONEX 25 mg 50 tablet Etkileşimi

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Clonex etkileşimi, Clonex etken madde, Clonex yardımcı maddeler, Clonex alkol, Clonex etkileşim, Clonex kullananlar, Clonex dozu, Clonex kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Clonex miyelosupresif ilaçlarla (myelosupresif özellik gösteren uzun etkili depo antipsikotikler dahil) beraber kullanılmamalıdır.

Klozapin alkolün, MAO inhibitörlerinin ve narkotikler, antihistaminikler ve benzodiazepinler gibi diğer MSS üzerinde depresif etkiye sahip bileşiklerin etkilerini arttırabilirler.

Benzodiazepinler veya diğer psikotropik ajanlarla beraberce kullanıldığında dolaşım kollapsı riski artabileceğinden özel dikkat gösterilmesi tavsiye edilir. Bu hastalarda ender durumlarda ciddi kardiyak ve/veya solunum arresti görülebilir.

Aditif etkilerin oluşma olasılığı nedeniyle hipotansif, antikolinerjik veya solunum depresyonuna neden olabilecek ajanlarla beraberce kullanımının söz konusu olduğu durumlarda çok dikkatli olunmalıdır.

Klozapin plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığından, plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanan warfarin gibi ilaçlarla beraber kullanıldığında o ilacın plazma konsantrasyonunun artmasına neden olabilir. Bu durum da advers etkilerle sonuçlanabilir. Bunun tersi olarak proteinlere bağlı Klozapin’in proteinlere yüksek oranda bağlı diğer ilaçlar tarafından yerinin alınmasına bağlı olarak advers etkiler ortaya çıkabilir. Klozapin sitokrom P450 1A2 ve muhtemelen küçük oranda P450 2D6 izoenzimine bağlanır ve kısmen bu enzim tarafından metabolize edilir. Aynı enzime afinitesi olan ajanlarla beraberce kullanıldığında Klozapin’in veya beraberinde kulanılan ajanın plazma düzeyi artış veya azalma gösterebilir.

i önlemek amacıyla klozapin dozunun azaltılması gerekebilir. Şu ana dek antidepresif ajanlar, fenotiyazinler ve tip Ic antiaritmik ajanlar gibi sitokrom P450 2D6 izoenzimine bağlandığı bilinen diğer bileşiklerle Klozapin’in klinik anlam taşıyan bir etkileşimi olduğuna dair bulgu mevcut değildir. Ancak teorik olarak Klozapin’le beraberce kullanıldıklarında plazma düzeyinin artması beklenebilir. Bu ilaçları kombine kullanımda normalden daha düşük dozda vermek gerekebilir.

Kafein alımı ile klozapinin plazma konsantrasyonu arttığından ve 5 günlük kafeinden arınmış periyotta yaklaşık %50 azaldığından klozapinin doz değişimi kafein içme alışkanlığında değişim olmasına göre ayarlanmalıdır.

Sigaranın ani kesildiği vakalarda plazma klozapin konsantrasyonu artabilir ve istenmeyen etkilerde artış gözlenebilir.

Simetidin ile aynı anda kullanıldığında klozapinin plazma düzeyi yükselir ve istenmeyen etkiler gözlenir.

Fluoksetin ve Fluvoksamin ile birlikte Clonex kullanan hastalarda Klozapin’in plazma düzeyinin arttığı bildirilmiştir (sırasıyla 2 ve 10 kata kadar)

Beraberce kullanılan Karbamazepin’in kullanımına son verilmesi durumunda Klozapin’in plazma düzeyi yükselir.

Fenitoin ile beraberce kullanıldığında Klozapin’in plazma düzeyinde görülen düşüş normalde etkin olan dozda daha az etki görülmesiyle sonuçlanır.

Lityum veya MSS’nin aktive eden diğer ajanlarla Clonex beraberce kullanımı durumunda nöroleptik malign sendrom (NMS) görülme riski artar.