CLARINASE REPETABS 20 tablet Uyarılar

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Clarinase uyarılar, Clarinase zararları, Clarinase önlemler, Clarinase riskler, Clarinase yan etkisi, Clarinase alerji, Clarinase alkol, Clarinase hamileler, Clarinase emzirme, Clarinase araç kullanımı, Clarinase fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Önerilen doz ve tedavi süresi aşılmamalıdır (bkz. bölüm 4.2).

60 yaş ve üzerindeki hastalarda, sempatomimetik ilaçlarla advers etki görülme olasılığı daha yüksektir. Kombinasyonun güvenliliği ve etkililiği bu hastalarda belirlenmemiştir ve uygundoz önerisi için yeterli veri mevcut değildir. Bu kombinasyon ürünü 60 yaş ve üzerindekihastalarda kullanılmamalıdır.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği: Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda kombinasyonun güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir ve uygun doz önerisi için yeterli verimevcut değildir. Bu kombinasyon ürünü böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalardakullanılmamalıdır.

Hastalar hipertansiyon, taşikardi, çarpıntı veya kardiyak aritmileri, bulantı veya başka bir nörolojik belirti (baş ağrısı veya baş ağrısında artış) durumunda tedaviyi kesmeleri konusundabilgilendirilmelidir.

Sempatomimetik aminler, hipotansiyonun eşlik ettiği kardiyovasküler kolaps veya konvülziyonlarla birlikte olan merkezi sinir sistemi stimülasyonuna neden olabilir. Buetkilerin çocuklarda, yaşlılarda veya aşırı doz olgularında olma olasılığı daha yüksek olabilir(bkz. bölüm 4.9).

İçeriğinde bulunan psödoefedrin sebebiyle CLARINASE REPETABS’ın;

- Aritmiler

- Diabetes mellitus

- Hipertansiyon

- Glokom

- Prostat hipertrofisi

- Böbrek yetmezliği

- Tiroid fonksiyon bozukluklarında kullanımından kaçınılmalıdır.

Dijitalis alan hastalarda, kardiyak aritmileri, hipertansiyonu, miyokard enfarktüsü geçmişi, şeker hastalığı, mesane boynu obstrüksiyonu veya bronkospazm öyküsü olan hastalardadikkatli olunmalıdır.

CLARINASE Repetabs psödoefedrin içermesinden dolayı, tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT Sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanımındankaçınılmalıdır.

Stenozan peptik ülseri, piloroduodenal obstrüksiyonu, vezikal serviks obstrüksiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Psödoefedrinin önerilen dozda oral kullanımı, kan basıncında artış, taşikardi veya merkezi sinir sisteminin uyarılmasımanifestasyonu gibi başka sempatomimetik etkilere yol açabilir.

Sempatomimetiklerin, geri dönüşümü olan MAO inhibitörleri (linezolid (non-selektif) ve moklobemid (MAO-A selektif)) ile beraber aynı anda uygulaması önerilmemektedir.

Dekonjestanlar, anoreksojenikler veya amfetamin tipi psikostimülanlar, antihipertansif ajanlar, trisiklik antidepresanlar ve diğer antihistaminleri kapsayan diğer sempatomimetiklerletedavi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Ergot alkaloidi vazokonstriktörlerle tedavi edilen migren hastalarında dikkatli olunmalıdır.

Diğer merkezi sinir sistemi stimulanlarında olduğu gibi psödoefedrin sülfat da kullanım suistimali riski taşımaktadır. Doz artışı sonuçta toksisite oluşturabilir. Sürekli kullanım dozaşımı riskinde artma ile sonuçlanabilecek toleransa neden olabilir. İlacın aniden bırakılmasıdepresyona neden olabilir.

İndirekt sempatomimetik ajanlarla tedavi sırasında uçucu halojenli anestetikler kullanıldığında perioperatif akut hipertansiyon oluşabilir. Bu nedenle, eğer cerrahi operasyon planlanmışsaanesteziden 24 saat önce tedavi kesilmelidir.

Atletler psödoefedrin tedavisinin pozitif doping testine yol açabileceği konusunda bilgilendirilmelidir.

Antihistaminler dermal reaktivite indeksine pozitif reaksiyonları önleyebileceğinden veya azaltabileceğinden, CLARINASE REPETABS deri testlerinden en az 48 saat öncekesilmelidir.

CLARINASE REPETABS 156.80 mg laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

CLARINASE REPETABS 173.23 mg sukroz içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların builacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç kullanma becerisinin değerlendirildiği klinik çalışmalarda, loratadin alan hastalarda herhangi bir bozukluk ortaya çıkmamıştır. Ancak bazı bireyler çok ender de olsa araç vemakine kullanma becerilerini etkileyebilecek uyuklama hali yaşamaktadır.

Psödoefedrin sülfatın psikomotor performansı bozması beklenmemektedir.