CIPROXIN 500 mg 10 tablet Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ciproxin etkileşimi, Ciproxin etken madde, Ciproxin yardımcı maddeler, Ciproxin alkol, Ciproxin etkileşim, Ciproxin kullananlar, Ciproxin dozu, Ciproxin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar

CIPROXIN diğer florokinolonlarla benzer şekilde QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlan almakta olan hastalarda ihtiyatlı bir şekilde kullanılmalıdır (öm. Sınıf IA ve IIIantiaritmikler, trisiklik antidepresanlar, makrolidler, antipsikotikler) (Bakınız: 4.4 "Özelkullanım uyarılan ve önlemleri”).

Şelasyon kompleksi formülasyonlan

CIPROXIN ile birlikte demir, sukralfat veya antasitler ve kuvvetli tamponlanmış ilaçlar (antiretroviral ilaçlar) ile magnezyum, alüminyum veya kalsiyum içeren tedavi ediciürünler ve sevelamer, lantan karbonat gibi polimerik fosfat bağlayıcılar alındığındasiprofloksasin absorbsiyonu azalır. Birlikte kullanımı gerektiğinde CIPROXIN diğerilaçlardan 1-2 saat önce veya en az 4 saat sonra verilmelidir. Bu sınırlama Th reseptörblokörü sınıfı antasit ilaçlar için geçerli değildir.

Gıda ve süt ürünleri

Siprofloksasin ile süt ürünleri veya mineral katkılı içeceklerin (öm: süt, yoğurt, kalsiyum destekli portakal suyu) aynı anda kullanılması, siprofloksasinin absorpsiyonunu azaltabilir.Bu yüzden, CIPROXIN’in bu şekilde kullanımından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, öğünsırasında alınan kalsiyum, siprofloksasinin absorpsiyonunu anlamlı derecede etkilemez.

Probenesid

Probenesid, siprofloksasinin renal atılımını engeller. Probenesid içeren tedavi edici ürünlerle birlikte kullanımı siprofloksasinin serum konsantrasyonunun yükselmesine yolaçar.

Metoklopramid

Metoklopramid, siprofloksasinin absorbsiyonunu hızlandırır ve doruk kan düzeyine daha kısa sürede ulaşmasına neden olur. Ancak siprofloksasinin biyoyararlanımı üzerine etkisiyoktur.

Omeprazol

Siprofloksasinin omeprazol içeren tedavi edici ürünlerle birlikte uygulanması, siprofloksasinin Cmaks ve EAA değerlerinde hafif bir düşüşe yol açabilir.

Tizanidin

- SitokromP450”). Tizanidin içeren tedavi edici ürünler, CIPROXIN ile birlikte uygulanmamalıdır.(Bkz. 4.3 "Kontrendikasyonlar”)

Metotreksat

CIPROXIN ile metotreksatın aynı anda uygulanması, metotreksatın renal tübüllerden transportunu inhibe ederek metotreksatın plazma düzeylerinde artışa yol açabilir. Bumetotreksat ile bağlantılı toksik reaksiyonlann riskini arttırabilir. Siprofloksasininmetotreksat ile eş zamanlı kullanımı önerilmez (bkz. 4.4 Özel kullanım uyanları veönlemleri)

Teofılin

Siprofloksasin ve teofılin içeren tedavi edici ürünlerin tekrarlanmış uygulamalan serum teofılin düzeyinde arzu edilmeyen artışa yol açabilir. Bu durumda teofıline ait istenmeyenetkiler ortaya çıkabilir ve nadiren bu etkiler hayati veya öldürücü olabilir. Eğer iki tedaviedici ürünün tekrarlanmış şekilde kullanımı gerekiyorsa serum teofılin düzeyi izlenmeli veteofılin dozu uygun şekilde azaltılmalıdır (Bakınız: 4.4 "Özel kullanım uyanları veönlemleri - Sitokrom P450").

Diğer ksantin türevleri

Siprofloksasin ve kafein ya da pentoksifılin (okspentifılin) içeren ürünler eşzamanlı kullanıldığında, söz konusu ksantin türevlerinin serum konsantrasyonlannın arttığıbildirilmiştir.

NSAİİ (Non steroid antiinflamatuvar ilaçlar)

Hayvan çalışmalarında çok yüksek dozlarda kinolonlann (giraz inhibitörleri) ve bazı steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlann (asetilsabsilik asit değil) kombine kullanımınınkonvülsiyonları tetiklediği görülmüştür.

Siklosporin

Eş zamanlı siprofloksasin ve siklosporin içeren tedavi edici ürünler verildiğinde serum kreatinin düzeyinde geçici yükselme gözlenmiştir. Bu nedenle bu hastaların serumkreatinin düzeyleri haftada iki kere kontrol edilmelidir.

Vitamin K antagonistleri

CIPROXIN bir vitamin K antagonistiyle eşzamanlı uygulaması bu ilaçların antikoagülan etkilerini artırabilir. Söz konusu risk altta yatan enfeksiyona, hastanın yaş ve geneldurumuna bağlı olarak değişebilir dolayısıyla siprofloksasinin INR (uluslararası normalizeedilmiş oran) artışına katkısını belirlemek güçtür. CIPROXIN bir vitamin K antagonistiyle(ör, varfarin, asenokumarol, fenprokumon ya da fluindion) birlikte uygulandığı sırada yada bu uygulamadan hemen sonra INR sık sık izlenmelidir.

Oral antidiyabetik ajanlar

CIPROXIN ile başta sülfonilüreler olmak üzere (öm. glibenklamid, glimepirid) oral antidiyabetik ajanlar aynı anda uygulandığında, muhtemelen oral antidiyabetik ajanınetkisini güçlendirmesi nedeniyle hipoglisemi oluştuğu bildirilmiştir (Bakınız "4.8İstenmeyen etkiler”).

Dul oks etin

Klinik çalışmalar duloksetinin fluvoksamin gibi güçlü CYP 450 1A2 izoenzim inhibitörleri ile eş zamanlı kullanımının, duloksetinin EAA ve Cmaks değerlerinde artışa yolaçabileceğini göstermiştir. Siprofloksasin ile olası bir etkileşime ait hiçbir klinik veriolmamasına rağmen, eş zamanlı kullanımda benzer etkiler beklenebilir (Bakınız: 4.4 "Özelkullanım uyarılan ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Ropinirol

Klinik bir çalışmada, orta derecede bir CYP450 1A2 izozim inhibitörü olan ropinirol ile siprofloksasinin eşzamanlı kullanımı ropinirolün Cmaks ve EAA değerlerinde sırasıyla %60ve %84’ lük artışa neden olmuştur. CIPROXIN ile eşzamanlı uygulandığı durumdaropinirolle ilişkili istenmeyen etkilerin izlenmesi ve uygun biçimde doz ayarlamasıönerilmektedir (Bakınız: 4.4 "Özel kullanım uyanları ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Lidokain

Sağlıklı gönüllülerde lidokain içeren tedavi edici ürünlerin CYP450 1A2 izozimi inhibitörü olan siprofloksasin ile eşzamanlı kullanımının, intravenöz lidokain klerensini % 22azalttığı gösterilmiştir. Lidokain tedavisi iyi tolere edilmesine karşı, vaka raporlanndaeşzamanlı uygulamada ortaya çıkabilecek siprofloksasin ile ilişkili muhtemel yan etkilerbildirilmektedir.

Klozapin

250 mg siprofloksasinin 7 gün süreyle klozapinle eşzamanlı uygulamasını takiben, klozapin ve N-desmetilklozapin serum konsantrasyonlan sırasıyla %29 ve %31oranlannda artmıştır. CIPROXIN ile eşzamanlı kullanım sırasında ya da hemen sonrasındaklinik izlem ve uygun klozapin doz ayarlaması tavsiye edilmektedir (Bakınız: 4.4 "Özelkullanım uyanları ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Sildenafıl

Sildenafılin Cmaks ve EAA değerleri sağlıklı bireylerde, 500 mg siprofloksasinle eşzamanlı uygulanan 50 mg’ lık oral dozu takiben yaklaşık iki kat artmıştır. DolayısıylaCIPROXIN’in sildenafılle birlikte reçete edildiği durumda riskler ve yararlar göz önündebulundurulmalıdır.

Fenitoin

Aynı anda CIPROXIN ve fenitoin alan hastalann serum fenitoin seviyelerinde değişme (artma veya azalma) gözlenmiştir. Düşük fenitoin seviyeleriyle ilişkili nöbet kontrolükaybının önlenmesi ve her iki maddeyi de kullanmakta olan hastalarda CIPROXINkesildiğinde aşırı fenitoin dozuyla ilgili istenmeyen etkilerin önlenmesi için, CIPROXINile fenitoinin aynı anda uygulanması sırasında ve uygulamadan hemen sonra, fenitoinserum konsantrasyonu ölçümleri de dahil olmak üzere fenitoin tedavisinin izlenmesitavsiye edilmektedir.