CEFTINEX 250 mg/5 ml 100 ml oral süspansiyon için kuru toz Kullananlar

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.CEFTINEX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

CEFTINEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

  • Sefdinire, diğer sefalosporinlere ya da ilacın içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine alerjiniz var ise CEFTİNEX’i kullanmayınız.
  • CEFTINEX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer;

  • Sefdinir kullanımına bağlı olarak psödomembranöz kolit (karın ağrısı ve ateşle beraber, ciddi, inatçı, kanlı da olabilen ishal) ortaya çıkar ise, (CEFTİNEX kullanımı sırasında veya sonrasında şiddetli ishal meydana gelir ise ishal önleyici ilaçlar almayınız ve durumu derhal doktorunuza bildiriniz)
  • Böbrek yetmezliğiniz var ise, (bkz bölüm 3’ teki özel kullanım durumları)
  • Penisilinlere karşı bildiğiniz bir aşırı duyarlılık durumunuz var ise (sefalosporinlere de aşırı duyarlılık durumunuz olabileceğinden durumu doktorunuza bildiriniz)
  • Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    CEFTINEX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    CEFTINEX yemeklerden önce ya da sonra kullanılabilir.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    CEFTINEX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Başka ilaçlarda olduğu gibi, ilacın hamilelik sırasındaki kullanımı sadece beklenen yararın cenin üzerindeki riskten yüksek olduğu durumlarda ve doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    CEFTINEX’in anne sütüne geçtiği saptanmamıştır. Ancak anne sütü alan çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. Doktorunuz tarafından yarar zarar oranı değerlendirilerek uygulanmalıdır.

    Araç ve makina kullanımı

    CEFTINEX’in araç ve makine kullanımı üzerine etkisi olduğu bildirilmemiştir.

    CEFTINEX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    CEFTINEX her 5 mL’lik dozunda 1 mmol (23 mg)’ dan az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

    CEFTINEX, sukroz içermektedir. Bu nedenle eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

  • CEFTİNEX antiasitler (midenin aşırı asidini azaltan ilaçlar) ile birlikte alınırsa antiasitler sefdinirin emilimini azaltır. Eğer sefdinir tedavisi süresince antiasitler kullanılacak ise CEFTİNEX antiasitlerin kullanılmasından en az 2 saat önce ya da sonra alınmalıdır.
  • Gut hastalığı (damla hastalığı) tedavisinde de kullanılan probenesid, CEFTINEX’in böbreklerden atılma süresini uzatarak kandaki yoğunluğunun artışına neden olur. Bu ilacı kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz.
  • Demir içeren ilaçlar ve yiyecekler CEFTINEX’in emilimini azaltır. CEFTİNEX tedavisi sırasında demir içeren ilaçlar kullanılacak ise her iki uygulamanın arasında en az 2 saat olmalıdır. Özellikle demir içeren ilaç veya yiyeceklerle beraber kullanıldığında dışkı rengi kırmızı olabilmektedir (Bu renk değişikliği normal olarak değerlendirilmektedir).
  • CEFTİNEX kullanımı bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir.