CEFNOR 500 mg 20 efervesan tablet Farmakolojik Özellikleri

İnventim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: 2.Kuşak Sefalosporinler ATC Kodu: J01DC

Yarı sentetik bir sefalosporin türevi antibiyotik olan sefprozil, gram-pozitif ve gram-negatif birçok bakteri üzerinde etkili olduğu gösterilmiş geniş spektrumlu bir maddedir. Bakterisid özelliğini, bakterilerin hücre duvarı sentezini engelleyerek ortaya koymaktadır. Bakteri hücre duvarı iç yüzeyinde bulunan spesifik penisilin bağlayıcı proteinlere (PBP) bağlanarak bakteri hücre duvarı sentezinin üçüncü ve son dönemini inhibe eder. Diğer tüm P-laktam antibiyotikler gibi sefprozil de PBP’ye bağlanarak hücre lizisine yol açar. Lizise bakteri hücre duvarında bulunan otolitik enzimler aracılık eder. Mikrobiyoloji

Sefprozil’in in vitro olarak gram-pozitif ve gram-negatif bakterileri kapsayan geniş bir etki spektrumu vardır ve mikroorganizmaların hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisid etki gösterir. Sefprozil aşağıda belirtilen mikroorganizmaların pek çok suşuna karşı in vitro ve klinik olarak etkili bulunmuştur.

Aerobik gram-pozitif mikroorganizmalar

Staphylococcus aureus (beta-laktamaz üreten suşları dahil), Streptococcus pneumoniae,

Streptococcus pyogenes,

Aerobik gram-negatif mikroorganizmalar

Haemophilus influenza (beta-laktamaz üreten suşları dahil), Moraxella (Branhamella) catarrhalis (beta-laktamaz üreten suşları dahil),

Sefprozil aşağıda belirtilen klinik olarak önemi bilinmeyen mikroorganizmaların pek çok suşuna karşı in vitro olarak etkilidir: Aerobik gram-pozitif mikroorganizmalar

Enterococcus durans, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus warneri, Streptococcus agalactiae, Streptococci (C, D, F ve G grubu), viridans grubu Streptokoklar Sefprozil, Enterococcus faecium ve metisiline dirençli stafilokoklara karşı etkisizdir. Aerobik gram-negatif mikroorganizmalar

Citrobacter diversus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae (beta-laktamaz üreten suşları dahil), Proteus mirabilis, Salmonella türleri, Shigella türleri, Vibrio türleri.

Sefprozil, Acinetobacter, Enterobacter, Morganella morganii, Proteus vulgaris, Providencia, Pseudomonas ve Serratia suşlarının çoğuna karşı etkisizdir. Anaerobik mikroorganizmalar

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

Gıda alımı öncesinde oral yoldan kullanılan sefprozil, dozunun yaklaşık %95 oranında emildiği saptanmıştır.

İlacın gıda ile birlikte alınmasının emilen miktar, plazma konsantrasyonu-zaman eğrisi altındaki alan (EAA) ve doruk konsantrasyon (Cmaks) değerlerini etkilemediği ancak plazma doruk konsantrasyonuna ulaşma zamanını (Tmaks) 0.25 ile 0.75 saat geciktirdiği saptanmıştır.

Antasid alımından 5 dakika sonra uygulandığında sefprozil’in biyoyararlanım oranında

değişim gözlenmemiştir.

Dağılım:

Sefprozil’in plazma proteinlerine bağlanma oranı %36 civarındadır ve ilaç konsantrasyonunun 2 ila 20^g/ml değerleri arasında değiştiği dönem boyunca yapılan ölçümlerde bu oran sabit kalmıştır. Sefprozil’in böbrek fonksiyonu normal olan kişilerde her 8 saatte bir lgr’lık dozda oral yoldan on gün süre ile uygulanmasını takiben plazmada birikimine dair hiçbir belirti gözlenmemiştir.

Ortalama plazma yarılanma ömrü 1.3 saat, kararlı serum konsantrasyonuna ulaştığındaki

dağılım hacmi ise 0.23L/kg’dır.

Biyotransformasyon:

Sefprozil belirgin ölçüde metabolize olmaz. Atılım:

Tüm vücut ve böbrek klerens hızları sırasıyla 3 ve 2.3ml/dk/kg’dır. Gıda alımı öncesinde 250 ve 500mg sefprozil uygulanmış olan bireylerden dozlama sonrası 1.5 saat içinde saptanan plazma doruk sefprozil konsantrasyonu değerlerinin ortalaması sırasıyla 6.1 ve 10.5^g/ml’dir. Uygulanan dozun yaklaşık %60 kadarının idrar ile atıldığı ölçülmüştür. Uygulamayı takiben ilk 4 saat boyunca idrardaki ilaç konsantrasyon değerleri, alınan 250 ve 500mg sefprozil dozları için 700 ve 1000 ^g/ml’dir. Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Sefprozil 250 mg-1000 mg doz aralığında doğrusal farmakokinetik göstermektedir.

Hastalardaki karekteristik özelllikler

Böbrek yetmezliği:

Böbrek bozukluğu olan hastalarda sefprozil’in plazma yarı ömrünün böbrek yetmezliğinin derecesine bağlı olarak 5.2 saat düzeyine kadar uzaması söz konusudur. Böbrek fonksiyonları sona ermiş hastalarda ise, sefprozil’in plazma yarı ömrünün 5.9 saat olduğu görülmüştür. Hemodiyaliz esnasında yarı ömrü kısalmaktadır. Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ise, ilacın farmakokinetik özelliklerinde, sefprozil dozunu ayarlamayı gerektirecek düzeyde anlamlı bir değişim kaydedilmemiştir.

Yaş ve Cinsiyet:

Ortalama EAA değeri yaşlılarda (>/=65 yaş) genç yetişkinlere oranla yaklaşık %35-60 ve kadınlarda erkeklere oranlar yaklaşık %15-20 daha yüksektir. Ancak, sefprozil’in farmakokinetik özelliklerindeki yaş ve cinsiyet ile ilgili olan bu farklılıklar doz ayarlaması yapmayı gerektirmez.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sefprozil’in uygun prokaryotik veya ökaryotik hücrelerde in vitro ve in vivo mutajenik potansiyeli kaydedilmemiştir. Karsinojenik potansiyelini değerlendirmek için uzun süreli in vivo çalışmalar yapılmamıştır. Hayvanlarda, üreme çalışmaları fertiliteyi etkilemediğini göstermiştir.