CEFAMED 0.5 gr IM/IV enj. çöz. haz. için toz içeren flakon Etkileşimi

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cefamed etkileşimi, Cefamed etken madde, Cefamed yardımcı maddeler, Cefamed alkol, Cefamed etkileşim, Cefamed kullananlar, Cefamed dozu, Cefamed kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Şimdiye kadar, yüksek doz CEFAMED ile güçlü diüretiklerin (örneğin, furosemid) aynı anda uygulanması sonucu herhangi bir böbrek fonksiyon bozukluğuna rastlanmamıştır.

CEFAMED ’in, aminoglikozidlerin renal toksisitesini artırdığına ilişkin bir bulgu yoktur. CEFAMED uygulamasının ardından alkol alındığında disülfiram benzeri etkilergözlenmemiştir.

Seftriaksonun kimyasal yapısında diğer bazı sefalosporinlerde bulunan, etanol intoleransı ve kanama sorunlarına neden olabilen N-metiltiotetrazol bulunmaz.

CEFAMED’in eliminasyonu probenesid ile etkilenmez.

In vitro bir çalışmada, kloramfenikol ve seftriakson kombinasyonunun antagonist etki gösterdiği saptanmıştır.

Literatür raporlarına göre, seftriakson amsakrin, vankomisin, flukonazol ve aminoglikozidlerle geçimsizdir.

Çökelti oluşabileceğinden; CEFAMED flakonlarını sulandırmak veya sulandırılmış bir flakonu IV uygulama için seyreltmek üzere Ringer çözeltisi veya Hartmann çözeltisi gibikalsiyum içeren çözücüler kullanmayınız. Ayrıca, CEFAMED aynı IV uygulama hattındakalsiyum içeren çözeltilerle karıştırıldığında da sefitriakson-kalsiyum çökeltisi meydanagelebilir. CEFAMED bir Y-bölgesinden parenteral beslenme gibi sürekli kalsiyum içereninfüzyonlar da dahil olmak üzere eş zamanlı olarak kalsiyum içeren IV çözeltilerle birlikteuygulanmamalıdır. Ancak, neonatlar dışındaki hastalarda, CEFAMED ve kalsiyum içerençözeltiler infüzyonlar arasında infüzyon hatlarının uygun bir sıvıyla çok iyi yıkanması şartıile, birbirinin ardından sıralı olarak uygulanabilir.

CEFAMED tedavisi gören hastalarda Coombs testi nadiren de olsa yalancı pozitiflik verebilir. Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi CEFAMED de galaktozemi testinde yalancı pozitif sonucaneden olabilir. Benzer şekilde, idrarda glikoz tayini için kullanılan enzimatik olmayantestlerde de yalancı pozitif sonuç alınabilir. Bu nedenle, CEFAMED tedavisi sırasında idrardaglikoz tayini enzimatik testlerle yapılmalıdır.

Seftriakson hormonal kontraseptiflerin etkinliğini istenmeyen biçimde etkileyebilirler. Sonuç olarak, tedavi sırasında veya tedaviyi takip eden ilk ay destekleyici ve hormonal olmayankontraseptif önlemlerin kullanılması önerilmelidir.