CEFAKS 250 mg IM enj. toz içeren flakon Dozu

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cefaks dozu, Cefaks dozaj, Cefaks doz aşımı, Cefaks uygulama, Cefaks kullanım şekli, Cefaks kullanımı, Cefaks kullanım süresi, Cefaks açmı tokmu, Cefaks nedir, Cefaks ne için kullanılır, Cefaks nasıl kullanılır, Cefaks faydaları, Cefaks etkileri, Cefaks günde kaç kez, Cefaks sabah mı akşam mı, Cefaks fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji /Uygulama sıklığı ve süresi

Sefuroksimin günlük dozu ve uygulama yolu; hastanın yaşına, enfeksiyonun şiddetine ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların hassasiyetine göre ayarlanır. Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde CEFAKS aşağıda belirtilen dozlarda kullanılmalıdır.

Erişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar:

Hafif ve orta şiddetli enfeksiyonlarda (komplike olmamış üriner sistem enfeksiyonları,deri ve yumuşak doku enfeksiyonları,dissemine gonokok enfeksiyonları ve komplike olmamış pnömoni) 8 saatte bir İM 750 mg olarak önerilmektedir.

Ağır ve komplike enfeksiyonlar da bu doz günde 3 kez olarak 1.5 g’ a kadar arttırılmalıdır. Kemik ve eklem enfeksiyonlarında 8 saat ara ile 1.5 gram sefuroksim önerilir.

Hayatı tehdit eden infeksiyonlar ile daha az duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyonlarda 6 saat arayla 1.5 g sefuroksim uygulanması gerekebilir. Bakteriyel menenjit olgularında 8 saat ara ile uygulanan doz, her uygulama için 3 gramı aşmamalıdır.

Gonore:

Gonore tedavisinde CEFAKS, 1.5 g tek doz olarak uygulanmalıdır ve bu doz farklı yerlerden örneğin her bir kalçadan iki adet 750 mg CEFAKS’ın İM yoldan uygulanmasıyla yapılabilir.
Cerrahi Profilaksi:

Temiz-kontamine veya potansiyel kontamine cerrahi prosedürlerde profilaktik olarak 1.5 g sefuroksimin ameliyattan hemen önce (insizyona başlamadan yaklaşık 1 saat önce) uygulanması önerilir. Bu doz operasyondan 8 ve 16 saat sonra İM olarak iki kez daha 750 mg’lık dozlar ile desteklenebilir.

Açık kalp ameliyatlarında profilaktik olarak 1.5 g sefuroksim anestezi indüksiyonunda uygulanmalı ve daha sonra 12 saatlik aralıklarla bu doz tekrarlanmalıdır (toplam doz 6 g olacak şekilde)

Sefuroksimin parenteral uygulanmasının tamamlanmasını takiben oral antibiyotiklere geçilebilir.

Ardışık sıralı tedavi:

Pnömoni: 48-72 saat süre ile 1.5 gr günde iki defa IM uygulandıktan sonra 7 gün oral Sefuroksim aksetil 500 mg ile devam edilir.

Kronik bronşitin akut alevlenmesi: 48-72 saat süre ile 750 mg günde iki defa IM

uygulandıktan sonra 5-7 gün oral Sefuroksim aksetil 500 mg ile devam edilir.

Parenteral ve oral terapinin süresi enfeksiyonun ciddiyeti ve hastanın klinik durumuna göre

belirlenmelidir.

Sefuroksimin, (CEFAKS Enjektabl Flakon) aynı zamanda oral uygulama için sefuroksim aksetil ester formu (CEFAKS Film Tablet) mevcuttur. Bu parenteral tedavinin oral uygulamaya değiştirilmesinin klinik olarak endike olduğu durumlarda, sefuroksim parenteral tedavisine oral tedavi ile devam olanağı sağlar.
Tedavi süresi:

Genel olarak tüm antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi sefuroksim sodyum tedavisine de semptomlar kaybolduktan ya da bakteriyel eradikasyonun sağlandığı kanıtlandıktan sonra minimum 48-72 saat süre ile devam edilmelidir.

Streptococcus pyogenes’in neden olduğu infeksiyonların tedavisinde, ateşli romatizma ya da glomerulonefrit riskine karşı koruma sağlamak için minimum 10 gün süreyle tedavi önerilir.

İnatçı infeksiyonlar için birkaç hafta gerekebilir ve yukarıda belirtilenlerin altında dozlar kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

Büyük bir kas kitlesi içine (gluteal ya da kalçanın dış kısmı) derin IM enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.

IM Uygulama Hazırlanmasında ve Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar:

CEFAKS 250 mg enjektabl flakona 1 ml çözücü ilave ediniz. Hafifçe opak bir süspansiyon

oluşuncaya kadar çalkalayınız. Bu süspansiyonun tümü enjektöre çekilerek uygulanır.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon bozukluğunda dozun ayarlanması:

Kreatinin klerensi 20 ml/dak’a veya altına düşünceye kadar doz ayarlaması yapılması gerekmez ve mutad dozlar (750 mg-1.5 g 3x1) uygulanabilir.

Kreatinin klerensi 10-20 ml/dak. olan erişkinlerde dozun günde 2 kez 750 mg’a düşürülmesi tavsiye edilir.

Kreatinin klerensi 10 ml/dak.’dan daha düşük olan ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ise günde tek doz 750 mg yeterlidir.

Hemodiyalizdeki hastalara, uygulanan doz her diyaliz sonunda verilmelidir.

Sadece serum kreatinin ölçümü mevcutsa aşağıdaki formül yardımı ile ortalama kreatin klerens değeri hesaplanabilir. Erkek hastalarda;

Kreatin Klerensi= vücut ağırlığı(kg)x(140-yaş)

72 x serum kreatinin (mg/dl) Kadın hastalarda yukarıdaki formule göre bulunan değer 0.85 ile çarpılmalıdır. Karaciğer yetmezliği ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Günlük doz, vücut ağırlığının her kg’ı için 50-100 mg’dır. Bu doz 3 veya 4 eşit kısma bölünerek eşit aralıklarla uygulanır.

Ciddi ve ağır seyreden infeksiyonların tedavisinde 100 mg/kg/gün gibi daha yüksek dozlar (erişkin dozunu geçmeyecek şekilde) kullanılmalıdır. Kemik ve eklem infeksiyonlarında üç eşit doza

bölünerek 8 saat ara ile uygulanmak üzere 150 mg/kg/gün sefuroksim önerilmektedir ve bu doz erişkinler için önerilen maksimum dozu geçmemelidir.

Böbrek yetmezliği olan pediyatrik hastalarda doz aralıkları erişkin hastadakilerine benzer şekilde değiştirilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Sefalosporinlerin çok yüksek dozda alınması, konvülsiyonlara sebep olabilmektedir. Böyle hallerde ilaç derhal kesilmeli, gereğinde antikonvülsan ilaçlar verilmelidir. Hemodiyaliz ve peritonal diyaliz sefuroksimin serum düzeyini düşürmekte yarar sağlamaktadır.