CAPCIDERM %0.075 45 G krem Farmakolojik Özellikleri

Berko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Eklem ve Kas Ağrısında Kullanılan Topikal Ürünler
ATC Kodu:
M02AB01

5.2. Farmakokinetik özellikler

Yapılan çalışmalarda topikal uygulamada uygulanan alanın genişliği ve flasterle uygulandığında ilacın ciltte kalma süresi kapsaisinin farmakokinetiğini anlamlı olarak etkileyen değişkenlerdir. Ayak bölgesine uygulamada gövdedeki uygulamalardan daha az sistemik maruziyet olmaktadır.

Capsicum meyvesinden elde edilen besinsel baharatın ortalama tüketimi Hindistan’da 2.5 g/kişi/gün olarak ve Tayland’da 5.0 g/kişi/gün olarak hesaplanmıştır. Capsicum meyvesindeki kapsaisin miktarı yaklaşık %1’dir ve bu nedenle, kapsaisinin günlük besinsel tüketimi, 50 kg’lik bir kişide 0.5 - 1 mg/kg/gün aralığında olabilir. Her hafta iki tüp CAPCIDERM Krem %0.075 (90 g) uygulanması, 9.6 mg/günlük topikal maruziyete neden olmaktadır. 50 kg’lik bir kişide %100 absorpsiyon olduğu kabul edilirse, günlük maruziyet 0.192 mg/kg olacaktır ve bu değer, yukarıda söz edilen besinsel alımın yaklaşık üçte biri ila dörtte biridir.

Emilim ve biyoyararlanım:

Oral kapsaisinin mide ve ince barsaklardan hızlı bir şekilde emildiği sıçanlarda yapılan in vivo ve in situ çalışmalarda gözlenmiştir. İn vivo çalışmalarda verilen dozun yaklaşık %85’inin gastrointestinal kanaldan 3 saat içerisinde emildiği bulunmuştur. Yine aynı çalışmada kapsaisinin in situ olarak uygulanmasından 60 dakika sonra mide, jejunum ve ileumdan sırasıyla %50, 80 ve 70 oranında emildiği gösterilmiştir.

173 hastaya 640 mcg/cm kapsaisin içeren flasterlerin cilt üzerine 60 ve 90 dk uygulanmasından sonra herhangi bir anda plazmada saptanabilir miktarda kapsaisin saptanan hasta oranlan postherpetik nevralji hastalannda %31 (30/96 hasta), insan immün yetmezlik virüsüne eşlik eden ağnlı nöropati hastalannda %7 (3/44) ve ağnlı diyabetik nöropati hastalannda %3 (1/33) olarak bulunmuştur.

Dağılım:

640 mcg/cm2 kapsaisin içeren flasterlerin cilt üzerine 60 ve 90 dk uygulanmasından sonra herhangi bir hastada saptanan en yüksek plazma konsantrasyonu 17.8 ng/mL’dir. 60 dk’lık uygulamadan sonraki ortalama eğrinin altındaki alan (AUC) değeri 7.42 ng x sa/mL ve ortalama

Cmax düzeyi 1.86 ng/mL’dir. 90 dk’lık uygulamadan sonraki AUC değeri 60 dk’lık uygulamadan 1.78 kat, Cmax düzeyi ise 2.15 kat daha yüksektir.

Biyotransformasyon:

Kapsaisin genel dolaşıma ve ekstrahepatik organlara ulaşmadan önce karaciğerde metabolize edilir. Yapılan in vitro ve in vivo çalışmalar kapsaisinoidlerin P450 enzimleri tarafından farklı yolaklarla metabolize edildiğini göstermiştir:

• Asit-amid bağının hidrolizi ve oluşan vanililaminin oksidatif deaminasyonu,

• Vanilil halkasının muhtemelen epoksidasyon yoluyla hidroksilasyonu,

• Hidroksil halkasının bir elektron oksidasyonuyla fenoksi radikallerinin ve kapsaisinoid dimerlerinin oluşumu,

• Yan zincirin terminal karbonunun oksidasyonu.

Eliminasyon:

Kapsaisinin eliminasyon yarı ömrü 1.64 saattir. Dihidrokapsaisinin, erkek sıçanlara verilişinden 48 saat sonra uygulanan dozun %8.7’sinin idrarla ve %10’unun feçesle değişmeden atıldığı bulunmuştur. İdrarla serbest halde ya da glukuronid halinde bulunan metabolitler vanililamin (%4.7), vanilin (%4.6), vanililalkol (%37.6) ve vanilik asit (%19.2)’tir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

Kapsaisinin eliminasyon kinetiği doğrusaldır.

5.3.   Klinik öncesi güvenlik verileri

Capsicum, capsicum ekstreleri ve kapsaisin ile ilgili mevcut hayvan toksisitesi verileri, normal dozlarda bu maddelerin, insanlar için önemli bir toksisite tehlikesi oluşturduğunu göstermemektedir. Bu nedenle, bildirilen tek ve tekrarlı doz uygulama çalışmalarında, capsicum ekstreleri ve capsicum, insanlardaki en yüksek tahmini alımda bile genellikle iyi tolere edilmiştir. Hayvanlarda veya insanlarda resmi üreme çalışmaları yapılmadığından, insanlarda gebelik sırasında kullanım için kapsaisinin güvenliliği belirlenmemiştir. Bununla birlikte, güncel olarak mevcut insan veya hayvan çalışmalarına göre, insanlarda herhangi bir advers etki olasılığından şüphelenilmesi için neden bulunmamaktadır.

Yayımlanmış literatürde bildirilen, kapsaisinin genotoksik ve karsinojenik etkisine ilişkin çalışmalardan sonuçsuz ve çelişkili veriler elde edilmiştir. Bununla birlikte, CAPCIDERM kremden transdermal olarak absorbe edilen miktarlarda kapsaisinin insanlar için tehlike oluşturması olası değildir.