CALES enjeksiyonluk süspansiyon içeren ampül Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cales dozu, Cales dozaj, Cales doz aşımı, Cales uygulama, Cales kullanım şekli, Cales kullanımı, Cales kullanım süresi, Cales açmı tokmu, Cales nedir, Cales ne için kullanılır, Cales nasıl kullanılır, Cales faydaları, Cales etkileri, Cales günde kaç kez, Cales sabah mı akşam mı, Cales fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doz, hastalığın türüne, ağırlığına ve hastadan alınan yanıta göre ayarlanmalıdır.
Sistemik uygulama:

CALES tedavisine 1 ml intramüsküler enjeksiyon ile başlanır ve haftada bir tekrarlanır. Gerekli durumlarda doz daha sık uygulanabilir. Daha hafif vakalarda, daha düşük bir doz verilebilir. Status asthmaticus ya da disemine lupus erythematosus gibi ağır durumlarda, tedaviye 2 ml ile başlanabilir. Başlangıç dozu yeterli bir yanıt alınana kadar sürdürülmeli ya da doz ayarlaması yapılmalıdır. Belirli bir süre içinde yeterli yanıt alınamazsa, CALES tedavisine son verilmeli ve diğer uygun tedavi yöntemlerine geçilmelidir.

Lokal uygulama:

Bursitti (subdeltoid, subakromial ve prepatellar), bursa içine 1 ml CALES enjeksiyonu, ağrıyı hafifletir ve birkaç saat içinde, eklemdeki hareket kısıtlığı

ortadan kalkar. Tekrarlayıcı akut bursit ve kronik bursitte, genellikle 1-2 hafta arayla birçok intrabursal enjeksiyon gereklidir.

Tendonit; miyozit, tenosinovit, peritendonit ve periartiküler enflamatuvar durumlar:

Bir çok hastada, 1-2 hafta arayla 1’er ml’lik 3-4 lokal enjeksiyon, genellikle yeterli olmaktadır. Eklem kapsüllerinin gangliyonlarında görülen kistlerin tedavisinde, 0.5 ml CALES, doğrudan kistin içine enjekte edilir.

Romatoid artrit ve osteoartritte, intra-artiküler enjeksiyondan sonra, 2-4 saat süreyle ağrıda azalma, eklemde hassasiyet ve sertlik görülebilir. Doz, eklemin büyüklüğüne göre; 0.25-2 ml arasında değişir. Genellikle şu şekilde bir doz şeması uygulanır:

Eklem yeri

Doz (ml) 1-2 ml 1 ml 0.5-1 ml 0.25-0.5 ml

Kalça gibi çok büyük eklemlere Diz, ayak bileği ve omuz gibi büyük eklemlere Dirsek ve el bileği gibi orta büyüklükteki eklemlere Parmak ve kaburga eklemleri gibi küçük eklemlere

Etki genellikle 1-4 hafta sürer.

İntralezyoner tedavide, toplam enjeksiyon miktarı, haftada 1 ml’yi geçmemelidir.

CALES, ayakta görülen ve kortikosteroid tedavisine yanıt veren hastalıklarda da endikedir. Heloma durum altında görülen bursitlerin tedavisinde, 0.25 ml’lik iki enjeksiyon, başarılı sonuç vermiştir. Hallux rigidus (ayak baş parmağının fleksiyon deformitesi), digiti quinti varus (beşinci ayak parmağının içeri deviasyonu) ve akut gut artriti gibi durumlarda ağrı, genellikle hemen kesilir.
Ayakla ilgili diğer hastalıklarda, 3-7 günlük aralarla 0.25-0.5 ml CALES enjeksiyonu önerilir. Akut gut artritinde, 1.0 ml’lik dozlar gerekli olabilir.

Yeterli yanıt alındıktan sonra doz, uygun idame dozunu saptamak amacıyla belirli aralıklarla yavaş yavaş azaltılır ve yeterli bir klinik etkinliği sürdüren en düşük doz bulunmaya çalışılır.

Hastanın varolan hastalığı ile bağlantısı olmayan stresle karşı karşıya kalması CALES dozunun yükseltilmesini gerektirebilir.

Uygulama şekli:

Önerilen uygulama yolları şu şekildedir:

• Bursit de içinde olmak üzere, kortikosteroid tedavisine yanıt veren alerjik, dermatolojik, romatizmal hastalıklarda, intramüsküler olarak

• Bursit ve tenosinovit gibi bursite eşlik eden tendon enflamasyonları (tenosinovit) ve fibrozit, miyozit gibi kasların enflamatuvar hastalıklarında, doğrudan hasta yumuşak doku içine enjeksiyon olarak

• Romatoid artrit ve osteoartritte, intraartiküler ya da periartiküler olarak

• Çeşitli dermatolojik hastalıklarda, intralezyoner olarak

• Ayakta görülen belirli enflamatuvar hastalıklarda lokal enjeksiyon olarak kullanılır.

Sistemik uygulama:

Sistemik kortikoid etki gerektiren hastalıklarda, CALES iyi kontrol sağlar.
Etkisini çabuk ve uzun süreli olarak gösteren CALES, kontrolün çabuk sağlanmasını ve sonra idame ettirilmesini gerektiren durumlarda kullanılır.

Lokal uygulama:

Eğer lokal anestezikle kombine kullanım tercih ediliyorsa, CALES, enjektörde (ampulde değil) %1-2’lik lidokain hidroklorür ya da formülasyonunda paraben içermeyen başka bir lokal anestezikle karıştırılarak kullanılabilir. Metilparaben, propilparaben, fenol v.b. içeren lokal anestezikler kullanılmamalıdır. Enjektöre önce, gerekli miktarda CALES çekilir ve arkasından lokal anestezik çekildikten sonra, biraz çalkalanır.

Tendonit; miyozit, tenosinovit, peritendonit ve periartiküler enflamatuvar durumlar:

Enjeksiyonlar, tendonun kendisinin içine değil, enflamasyona tutulmuş tendon tabakalarının içine yapılmalıdır. Periartiküler enflamatuvar durumlarda ilaç, ağrılı bölgeye infiltre edilir.

29-24 no.lu iğne takılmış bir aspirasyon enjektörü, steril koşullarda eklem içine sokulur ve enjektörün eklem içinde olup olmadığını anlamak için, birkaç damla eklem sıvısı gelene kadar piston çekilir. Daha sonra iğne eklem içinde tutularak, enjektör iğneden ayrılır ve yerine CALES enjektörü takılır ve enjeksiyon yapılır.

İntralezyoner tedavide, 0.2 ml/cm CALES, 1.27 cm uzunluğunda No.25 iğne takılmış bir tüberkülin enjektörü ile deri içine (derialtına değil) enjekte edilir.

Ayak eklemlerine yapılacak enjeksiyonlarda, 1.9 cm uzunluğunda No.25 iğne takılmış bir tüberkülün enjektörü kullanılması uygundur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Doktor önerisi ve kontrolü altında kullanılması gerekir.

Karaciğer yetmezliği:

Betametazon karaciğerde metabolize olduğu için karaciğer yetmezliği olan hastalarda doktor önerisi ve kontrolü altında doz ayarlaması yapılması gerekir.

Pediyatrik popülasyon:

riski nedeniyle pediyatrik popülasyonda, doktor önerisi ve

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Devamlı kullanımda fazla miktarda kortikosteroid tüketildiğinde, hiperkortisizm ve adrenal süpresyon oluşur. Bu durumda kortikosteroid tedavisine devam edilmez, son verilir.