B.T.ENEMA 135 ml solüsyon Kullanımı

Yenişehir Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.B.T.ENEMA nasıl kullanılır ?

Yalmzca rektal (anal) yoldan alınır. Ağızdan almayınız.

Yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklarda 135 mİ ve 210 mİ Tik dozlar, hekim tarafından aksi belirtilmemişse, günde en fazla bir şişe kullanılır.

3 yaş üsfuçocuklarda 67.5 mlTik doz, hekim tarafından aksi belirtilmemişse, günde en fazla bir şişe kullanılır.

Enjekte etmeye başlamadan önce koruyucu kapağı çıkartınız.

Doktorunuz tarafından aksi önerilmemişse, B.T. ENEMA 14 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Eğer direnişle karşılaşma olursa kullanma bırakılır. Enema’nın zorlanması zedelenmelere sebep olabilir.

Not: Şişeyi tamamen boşaltmaya gerek yoktur. Etkili kullanım için şişe içindeki miktar tedavi dozundan daha fazladır. Kullammdan sonra bir miktar likid şişede artacaktır.Tamamen boşaltma olana kadar pozisyon korunur. (Genellikle 2-5 dakika)

Uygulama yolu ve metodu

Sol Yan Pozisyonu:

Sola yatılır. Dizler sağa doğru bükülür ve kollar serbestçe salınır.

Diz-Göğüs Pozisyonu:

Diz çökülür. Baş aşağı doğru eğilir ve göğüs ileriye doğru götürülür. Yüzün sol tarafı yüzeye yaklaştırılır ve sol kola rahat bir şekilde yerleştirilir.

1- Yukarıdaki iki pozisyondan (sol yan pozisyonu veya diz-göğüs poziyonu) uygunolanını tercih ediniz.

2- Koruyucu kapağı çıkarınız. Şişeyi dik tutarak parmakla oluklu şişenin kapağınıkavrayınız. Diğer elle koruyucu kapağı yavaşça çekerek çıkarınız.

3- Şişenin ucunu makat merkezini hedefleyerek, sabit bir basınçla nazikçe rektumayerleştiriniz.

4- Ucu rektuma yerleştirilirken aşırı kuvvet uygulamayınız çünkü hasara nedenolabilir.

5- Makata bağırsak boşaltım hareketi verilirse (dışkı atım hareketi sağlanması), uçdaha kolay yerleştirilir. Bu hareket, makatın (anüs) etrafındaki kasların gevşemesinisağlar.

6- Sıvının neredeyse tamamı boşalana kadar şişeyi şıkınız.

7- Ucu rektumdan çıkarınız ve bağırsakta boşaltım hareketi başlayana kadarpozisyonunuzu koruyunuz (normal olarak 2-5 dakika).

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

3-12 yaş arası çocuklar için “B.T. ENEMA (67,5 mİ)” formu mevcuttur. ( B.T. ENEMA’nın yetişkin dozu 135 mİ ve 210 ml’dir. Çocuklar için 135 mİTik dozun yarısına denk olan, 67,5 mİ lik doz bulunmaktadır.)

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyon bozukluğunuz bulunuyorsa, tuz yasaklı bir diyetteyseniz ya da böbrek hastasıysanız doktorunuz önermedikçe kullanmayınız.

Yaşlı ve halsiz hastalarda ve kontrol edilemeyen atardamar (arteryel) hipertansiyonu, karında su toplanması, kalp hastalığı, bağırsak iç yüzey (rektal mukoza) değişikliği (örn:ülser, fıssür) kolostomi olan veya önceden süregelen kalsiyum seviyesi düşüklüğü(hipokalsemi), kanda potasyum seviyesi düşüklüğü (hipokalemi), kanda fosfat seviyesiyüksekliği (hiperfosfatemi), kandaki sodyum düzeyi artışı (hipematremi) gibi elektrolitbozuklukları bulunan ve özellikle şeker hastalığında kanın asitli hali (asidoz) görülmüşkişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

Eğer B. T. ENEMA ’nın etkisinin güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla B.T.ENEMA kullanırsanız

Gerekenden fazla miktarda B.T. ENEMA alınması durumunda profesyonel yardım alınız veya bir sağlık merkezi ile bağlantıya geçiniz.

Aşırı doz veya tutulum (retansiyon); kandaki sodyum düzeyinin artması (hipematremi), kanda fosfat seviyesinin yükselmesi (hiperfosfatemi), kalsiyum seviyesinin düşmesi(hipokalsemi) ve kanda potasyum seviyesinin düşmesi (hipokalemi) de dahil çeşitlifonksiyonlar için vücutta ihtiyaç duyulan örneğin tuz ve mineral düzeyinin (elektrolit)bozukluğuna sebep olabilir. Bunların yanı sıra bazı işaret ve belirtilerle (örmmetabolikasidoz, böbrek yetmezliği ve tetani) dehidratasyon (su kaybı) ve hipovolemi (kan hacmindeazalma) oluşabilir. Bazı ağır elektrolit bozuklukları, kalp ritim bozukluğu (kardiyak aritmi)ve ölüme sebebiyet verebilir. Aşırı doz almış iseniz dikkatle takip edilmeniz gerekir.Elektrolit bozukluk tedavisi, uygun elektrolit ve sıvı yenilemesi (replasman) ile aciltıbbi müdahale gerektirir.

B.T. ENEMA’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

B.T.ENEMA'i kullanmayı unuttuysanız

Yaşlılarda kullanımı

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

B.T.ENEMA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler