BORCADE 3.5 mg IV enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Borcade dozu, Borcade dozaj, Borcade doz aşımı, Borcade uygulama, Borcade kullanım şekli, Borcade kullanımı, Borcade kullanım süresi, Borcade açmı tokmu, Borcade nedir, Borcade ne için kullanılır, Borcade nasıl kullanılır, Borcade faydaları, Borcade etkileri, Borcade günde kaç kez, Borcade sabah mı akşam mı, Borcade fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Tedavi kemoterapötik ajanların kullanımı konusunda uzman ve deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve uygulanmalıdır. BORCADE’nin sulandırma işlemi sağlık personelince yapılmalıdır.

BORCADE 3.5 mg enjeksiyonluk solüsyon için toz intravenöz veya subkütan yoldan uygulanabilir. BORCADE diğer yollardan uygulanmamalıdır. İntratekal uygulama ölümle sonuçlanmıştır.

Pozoloji:

Monoterapide önerilen dozaj

BORCADE’nin iki hafta süreyle, haftada iki kez (1, 4, 8 ve 11. günler) olmak üzere 1,3 mg/m2/doz olarak uygulanması ve bunun ardından 10 günlük bir dinlenme dönemi (12-21. günler) bırakılmasıönerilmektedir. Bu üç haftalık dönem bir tedavi siklusu olarak alınmalıdır. Birbirini izleyenBORCADE dozları arasında en az 72 saatlik bir süre bırakılmalıdır.

Tam remisyonu doğrulanan hastaların, tam remisyon doğrulanması sonrası 2 ek siklus daha BORCADE almalan önerilir. BORCADE ile tedavi sırasında tam remisyon elde edilemeyenhastaların da toplamda 8 siklus olana kadar BORCADE ile tedaviye devam etmeleri önerilir.

BORCADE ile yeniden tedavi konusunda bilgiler kısıtlıdır.

Dozun değiştirilmesi ve tedavinin yeniden başlatılması

Aşağıda belirtildiği gibi, nöropati dışında herhangi bir Evre 3 hematolojik-olmayan ya da Evre 4 hematolojik toksisitenin başlaması durumunda BORCADE tedavisi bırakılmalıdır (bkz. 4.4 ÖzelKullanım Uyarılan ve Önlemleri). Toksisite semptomları düzeldikten sonra, BORCADE tedavisi%25 oranında azaltılmış bir doz (1.3 mg/m2/doz, 1.0 mg/m2/doz’a düşürülür; 1.0 mg/m2/doz 0.7mg/m2/doz’a düşürülür) kullanılarak yeniden başlatılabilir. En düşük dozda toksisite semptomlarıdüzelmezse ve tedaviden sağlanacak yarar olası riskten belirgin bir şekilde yüksek değilseBORCADE tedavisini sonlandırma düşünülmelidir.

Nöropatik ağn ve/veya periferik nöropati

BORCADE ile ilişkili nöropatik ağn ve/veya periferik nöropati ortaya çıkan hastaların tedavisi Tablo l’deki gibi yapılmalıdır. Önceden ciddi nöropatisi bulunan hastalar, ancak dikkatli bir risk/yarardeğerlendirmesi yapıldıktan sonra BORCADE ile tedavi edilmelidir.

Tablo 1: BORCADE ile ilişkili nöropatik ağn ve/veya periferik duyusal veya motor nöropati için önerilen* doz değişiklikleri

Evre 2 ağrılı ya da Evre 3 (şiddetli semptomlar; kişisel hakim GYA***kısıtlayan)

Toksisite düzelinceye kadar BORCADE tedavisi kesilir. Toksisite düzeldiğinde, BORCADE’ninhaftada bir 0,7 mg/m2’ye düşürülmüş dozu iletedaviye tekrar başlanır.

Evre 4 (yaşamı tehdit eden sonuçlan olan; acil girişim gerektiren) ve/veya şiddetliotonom nöropati

BORCADE tedavisi kesilir

* Faz II ve m multipl myelom çalışmalarındaki doz ayarlamaları ve pazarlama sonrası deneyim temel alınmıştır.

Evrelemede NCI Ortak Toksisite Kriterleri CTCAE v 4.0 temel alınmıştır.

** Aletli GYA: yemek pişirilmesi, yiyecek ve giysiler için alışveriş yapılması, telefon kullanılması, paranın idaresi ve bunun gibi aktivitelerdir.

*** Kişisel bakım GYA: yatağa bağımlı olmama ve yıkanma, giyinip soyunma, kendi yemeğini yiyebilme, tuvaleti kullanabilme ile ilaçlanın alabilme gibi aktivitelerdir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği olan hastalar:

Hafif şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur ve önerilen BORCADE dozuna göre tedavi edilmelidirler. Orta şiddette veya şiddetli karaciğer yetmezliği olanhastalarda BORCADE ile tedaviye, ilk tedavi siklusunda 0,7 mg/m2 lik azaltılmış dozla başlanarakhastanın toleransına göre 1,0 mg/m2 lik dozlara yükseltilerek ya da 0,5 mg/m2’ lik dozlara düşürülerektedaviye devam edilir (bkz Tablo 2 ve Bölüm 4.4 ve 5.2).

Tablo 2: Karaciğer yetmezliği olan hastalar için önerilen BORCADE başlangıç dozu modifikasyonu

Karaciğer

yetmezliğinin

derecesi*

Bilirubin

Seviyesi

SGOT (AST) Seviyeler

Başlangıç dozu modifikasyonu

Hafif

< l,0x NÜS

>NÜS

Doz ayarlamasına gerek yok.

> l,0x-l,5x NÜS

Herhangi biri

Doz ayarlamasına gerek yok.

Orta derecede

> l,5x-3x NÜS

Herhangi biri

Birinci siklus BORCADE 0,7 mg/m2’ye düşürülebilir. Takip eden sikluslarda hastatoleransına bakılarak doz artışı 1,0 mg/m2 veyadoz azalması 0,5 mg/m2 düşünülebilir.

Ciddi

>3x NÜS

Herhangi biri

SGOT = serum glutamik oksaloasetik transaminaz; AST = aspartat aminotransferaz; NÜS = normal aralık üst sının.

* karaciğer yetmezliğinin kategorizasyonu için NCI Organ Disfonksiyon Çalışma Grubunun sınıflaması (hafif, orta derecede, ciddi) temel alınmıştır.

Böbrek yetmezliği olan hastalar:

Bortezomibin farmakokinetik özellikleri hafif ve orta dereceli böbrek yetmezliğinden (kreatinin klerensi > 20 ml/dakika/1.73 m2) etkilenmez; bu nedenle, bu tür hastalarda dozun ayarlaması gereklideğildir. Bortezomibin farmakokinetik özelliklerinin diyaliz tedavisi görmeyen ağır böbrek yetmezliği(kreatinin klerensi < 20 ml/dakika/1.73 m2) olan hastalarda etkilenip etkilenmediği bilinmemektedir.Diyaliz BORCADE konsantrasyonlarım azaltabileceğinden ilaç diyaliz prosedüründen sonrauygulanmalıdır (bkz bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

BORCADE’nin 18 yaş altı çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir (bkz bölüm 5.1 ve 5.2).

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşından yaşh hastalarda doz ayarlaması yapılmasını önerebilecek herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Melfalan ve prednizonla kombinasyon halinde kullanıldığında önerilen dozaj

BORCADE (bortezomib) Tablo 3’de gösterildiği gibi, dokuz tedavi siklusu boyunca oral melfalanla ve oral prednizonla kombinasyon halinde uygulanır. 6 haftalık bir periyod bir tedavi siklusu olarakkabul edilir. BORCADE siklus 1-4’te haftada iki defa uygulanır (gün 1, 4, 8, 11, 22, 25, 29 ve 32).BORCADE siklus 5-9’da haftada bir defa uygulanır (gün 1, 8, 22 ve 29). Melfalan ve prednizon hersiklusun ilk haftasındaki ilk 4 günde (gün 1, 2, 3 ve 4) oral yoldan uygulanır. Birbirini izleyenBORCADE dozlan arasında en az 72 saatlik bir süre bırakılmalıdır.

Tablo 3: Önceden tedavi edilmemiş multipl miyelomlu hastalarda melfalan ve prednizonla kombinasyon halinde kullanıldığında BORCADE için önerilen pozoloji

Haftada iki defa BORCADE (Siklus 1-4)

Hafta

Be

Gün - - Gün

Gün Gün

dinlenme

Gün Gün

Gün Gün

dinlenme

(1,3 mg/m2)

1 4

8 11

periyodu

22 25

29 32

periyodu

M (9

Gün Gün Gün Gün

dinlenme

dinlenme

mg/m2)

P(60 mg/m2)

12 3 4

periyodu

periyodu

Haftada bir de

Fa BORCADE (Siklus 5-9)

Hafta

Be

Gün - -

Gün

dinlenme

Gün

Gün

dinlenme

(1,3 mg/m2)

periyodu

periyodu

Gün Gün Gün Gün

dinlenme

dinlenme

(9 mg/m2) P(60 mg/m2)

12 3 4

periyodu

periyodu

Be = BORCADE; M = melfalan, P = prednizon

Kombine tedavide ve yemden kombine tedaviye başlarken doz ayarlamaları Yeni bir tedavi siklusunun başlatılmasından önce:

• Trombosit sayımı >70 x 109/L, MNS (mutlak nötrofıl sayısı) >1,0 x 109/L olmalıdır

• Hematolojik olmayan toksisitelerde Evre l’e ya da başlangıç noktasına düzelme meydanagelmiş olmalıdır.

Tablo 4-Takip eden sikluslar sırasındaki doz değişiklikleri:

Toksisite

Bir siklus sırasında meydana gelen hematolojik toksisite:

Doz değişikliği ya da ertelemesi

• Önceki siklusta uzun süreli Evre 4 nötropeni ya da trombositopeni veya kanamaylabirlikte seyreden trombositopeni görülmesihalinde

Bir sonraki siklusta melfalan dozunu %25 azaltmayı düşünün

• Bir BORCADE dozu gününde (gün 1 haricinde) trombosit sayımı <30 x 109/L yada MNS <0,75 x 109/L olduğu takdirde

BORCADE dozu uygulaması durdurulmalıdır

• Bir siklusta birkaç BORCADE dozu verilmediği takdirde (haftada iki defaşeklindeki uygulama sırasında >3 doz ya dahaftada bir defa şeklindeki uygulamasırasında >2 doz)

BORCADE dozu 1 doz seviyesi düşürülmelidir (1,3 mg/m2’den 1 mg/m2’ye ya da 1 mg/m2’den0,7 mg/m2’ye)

Evre >3 hematolojik olmayan toksisiteler

BORCADE terapisi toksisite semptomlarında Evre l’e ya da başlangıç noktası temelindedüzelme meydana gelene kadar kesilmelidir.Ardından BORCADE doz seviyesinde birazaltma yapılmasıyla tedavi yenidenbaşlatılabilir (1,3 mg/m2’den 1 mg/m2’ye ya da1 mg/m2’den 0,7 mg/m2’ye) BORCADE ileilişkili nöropatik ağn ve/veya periferik nöropatiiçin BORCADE terapisini Tablo l’deözetlendiği şekilde durdurun ve/veya değiştirin.

Melfalan ve prednizon konusunda daha fazla bilgi için üreticinin kısa ürün bilgisine bakın. Uygulama sekli:

İntravenöz enjeksiyonla uygulama:

BORCADE 3,5 mg periferik veya santral intravenöz bir kateterden 3-5 saniyelik bolus enjeksiyon şeklinde ve bunu takiben enjeksiyonluk %0,9’luk sodyum klorür çözeltisi ile yıkanarak uygulanır.Birbirini izleyen BORCADE dozlan arasında en az 72 saatlik bir süre bırakılmalıdır.

Subkütan enjeksiyonla uygulama:

BORCADE 3.5 mg sulandırılmış solüsyonu uyluktan (sağ veya sol) veya karından (sağ veya sol) subkütan olarak uygulanır. Solüsyon 45-90 derece açıyla subkütan olarak uygulanmalıdır.Takip eden enjeksiyonlar için farklı uygulama bölgesi seçilmelidir.

BORCADE’nin subkütan olarak uygulanması sonrasında yerel enjeksiyon bölgesi reaksiyonu oluşursa, bir sonraki subkütan uygulamanın ya daha düşük konsantrasyonla yapılması(BORCADE 3.5 mg sulandırılmış solüsyonu 2.5 mg/ml konsantrasyon yerine 1 mg/mlkonsantrasyonda olacak şekilde hazırlanmalıdır) ya da intravenöz enjeksiyona geçilmesiönerilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Hastalarda önerilen dozun iki katından daha yüksek düzeydeki doz aşımı, ölümcül sonuçlan olan akut başlangıçtı semptomatik hipotansiyon ve trombositopeni ile ilişkili bulunmuştur.Preklinik kardiyovasküler güvenlilik çalışmaları için bölüm 5.3’e bakınız.

Bortezomib doz aşımı için bilinen spesifik antidot mevcut değildir. Bir doz aşımı dummunda, hastanın vital bulguları izlenmeli ve kan basıncını (sıvılar, pressörler ve/veya inotropikajanlar gibi) ve vücut sıcaklığını korumak için uygun destekleyici bakım sağlanmalıdır (bkzbölüm 4.2 ve 4.4).