BEPANTHENE 500 mg 5 ampül Farmakolojik Özellikleri

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Yalın vitamin preparatları

ATC kodu: A11HA30

Etki mekanizması

BEPANTHEN’in aktif maddesi olan dekspantenol, hücrelerde hızla pantotenik aside dönüşür. Bu nedenle de vitaminin kendisiyle aynı etkiye sahiptir. Koenzim A’nın bileşimine giren pantotenik asit, çeşitli metabolik proseslere katılır. Kolinin asetilkoline çevrilmesini sağlayan asetilasyonu kolaylaştırır. Epitele ait dokuların oluşmasında ve normal çalışmalarında pantotenik asidin önemli rolü vardır. Dekspantenol, pantotenik asitten daha çabuk ve daha çok rezorbe olur; bu husus özellikle lokal uygulama için önemlidir.

Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Dekspantenol absorbe edildikten hemen sonra pantotenik aside dönüşür ve bu vitamin’in endojen depolarına katılır.

Dağılım:

Pantotenik asit, kanda plazma proteinlerine (öncelikle β-globulinlere ve albümine) bağlanır. Sağlıklı erişkinlerde tam kan ve serumda, sırasıyla, yaklaşık olarak 500-1000 µg/l ve 100 µg/l’lik konsantrasyonlar saptanmaktadır.

Biyotransformasyon:

Pantotenik asit insan vücudunda yıkılmaz.

Eliminasyon:

Bir oral dozun % 60-70’i idrar yoluyla, geri kalan bölümü de dışkıyla değişmemiş biçimde atılır. İdrarla erişkinlerde günde 2-7 mg, çocuklar da ise 2-3 mg pantotenik asit atılır.

Klinik öncesi güvenlilik verileri

Pantenol, pantotenik asit ve tuzları non toksik olarak tanımlanır. Dekspantenolün LD50’si oral olarak farelere uygulandığında 15g/kg’dır. 10 ve 20 g/kg dozlarında yapılan iki ayrı akut oral çalışmada, 10 g/kg dekspantenol alımında hiç ölüm vakası görülmezken, 20g/kg dekspantenol alımında ise tüm öldüğü görülmüştür.

Subakut toksisite

3 ay boyunca dekspantenolün oral olarak sıçanlarda günde 20 mg ve köpeklerde 500mg/kg uygulaması hiçbir toksik etki yada histopatolojik değişiklik yaratmamıştır.

6 ay boyunca 24 sıçana uygulanan günde 2 mg oral dekspantenol ile herhangi bir histopatolojik değişim kaydedilmemiştir.

6 ayın üzerindeki bir periyotta günde 50 mg/kg kalsiyum pantotenat ile beslenen köpeklerde ve yine aynı periyotta 1g kalsiyum pantotenat ile beslenen maymunlarda toksik etki ya da histopatolojik değişim görülmemiştir.