BENEFIX 250 IU IV enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Uyarılar

Pfizer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Benefix uyarılar, Benefix zararları, Benefix önlemler, Benefix riskler, Benefix yan etkisi, Benefix alerji, Benefix alkol, Benefix hamileler, Benefix emzirme, Benefix araç kullanımı, Benefix fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Anaflaktik ve aşırı duyarlılık reaksiyonları

Alerjik türde aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir. Ürün, hamster proteini kalıntıları içermektedir. BeneFIX dahil faktör IX ürünleri ile yaşamı tehdit edebilen anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonlargörülmüştür. Hastalar, nefes alıp vermede zorluk, nefes darlığı, ödem, kabarıklıklar, kaşıntı, göğüstesıkışma hissi, bronkospazm, laringospazm, hırıltılı solunum, hipotansiyon, bulanık görme veanafilaksi gibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken bulguları hakkında bilgilendirilmelidir.

Alerjik veya anafilaktik türde reaksiyonların ortaya çıkması durumunda BeneFIX uygulaması derhal durdurulmalı ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Bazı vakalarda bu reaksiyonlar şiddetli anafilaksiyekadar ilerlemiştir. Şok tablosunun gelişmesi halinde, şok tedavisi için geçerli olan standart tıbbimüdahaleler uygulanmalıdır. Şiddetli alerjik reaksiyonlar görülmesi durumunda alternatif hemostatiktedavilerin uygulanması düşünülmelidir.

Nötralize eden antikorlar

Aktiviteyi nötralize eden antikorların (inhibitörler) oluşumu faktör IX içeren ürünleri almakta olan önceden tedavi görmüş hastalarda sık rastlanılan bir durum değildir. Klinik çalışmalar sırasındaBeneFIX ile tedavi edilmekte olan önceden tedavi görmüş bir hastada klinik açıdan anlamlı, yavaşyanıt veren bir inhibitörün gelişmesi ve rekombinant faktör IX’un antijenisitesi ile ilgili deneyimlerinhalen kısıtlı olması nedeniyle, BeneFIX ile tedavi görmekte olan hastalar faktör IX inhibitörleriningelişimi açısından dikkatle izlenmelidir; bu inhibitörler, uygun biyolojik testler kullanılarak BethesdaÜniteleri şeklinde titre edilmelidir.

Literatürde, faktör IX inhibitörünün ortaya çıkışı ile alerjik reaksiyonlar arasında bir korelasyonun varlığını gösteren bildirimler söz konusudur. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar görülen hastalar, birinhibitörün varlığı açısından değerlendirilmelidir. Faktör IX inhibitörü olan hastalarda, daha sonrakifaktör IX uygulamaları karşısında anafilaksi riski artmış olabilir. Bir hastanın faktör IX geninde majordelesyon mutasyonlarının bulunması ile inhibitör oluşum riskinde artış ve akut aşırı duyarlılıkreaksiyonları arasında bir ilişkinin varolabileceğini düşündüren bazı ön bilgiler mevcuttur. Faktör IXgeninde major delesyon mutasyonu olduğu bilinen hastalar, özellikle ürüne ilk maruz kalmadöneminde, akut aşırı duyarlılık reaksiyonlarına ilişkin belirti ve bulgularla ilgili olarak yakındangözlemlenmelidir.

Faktör IX konsantreleri ile alerjik reaksiyon riskinden dolayı faktör IX’un ilk uygulamaları, tedaviden sorumlu hekimin takdirine göre, alerjik reaksiyonlar için uygun tıbbi bakımın sağlanabileceğiyerlerde ve tıbbi gözetim altında yapılmalıdır.

Tromboz

Her ne kadar BeneFIX yalnızca faktör IX içeriyorsa da, tromboz ve dissemine intravasküler koagülasyon (DIC) riski göz önünde bulundurulmalıdır. Faktör IX kompleks konsantrelerininkullanımı, geçmişte tromboembolik komplikasyonların gelişimiyle ilişkilendirildiği için fibrinolizbulguları olan hastalarda ve dissemine intravasküler koagülasyon (DIC) hastalarında faktör IX içerenürünlerin kullanımı, potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Karaciğer hastalığı olanlarda, cerrahi girişimsonrası uygulamalarda, yenidoğanda veya trombotik fenomen ya da DIC riski taşıyan hastalardaBeneFIX uygularken potansiyel tromboembolik komplikasyon riski nedeniyle, uygun biyolojiktestlerle birlikte trombotik ve tüketim koagülopatisinin erken bulguları için klinik gözetimuygulanmalıdır. Bu durumların her birinde BeneFIX tedavisinin yararı, bu komplikasyonların taşıdığıriske karşılık değerlendirilmelidir.

BeneFIX’i sürekli infüzyon şeklinde uygulama ile ilgili güvenlilik ve etkililik çalışmaları yapılmamıştır. Pazarlama sonrası deneyimlerde, merkezi venöz kateterden sürekli infüzyon olarakBeneFIX alan kritik durumlu yeni doğanlarda, hayatı tehdit eden superior vena cava (SCV) sendromudahil trombotik olaylar rapor edilmiştir.

Nefrotik sendrom

Faktör IX inhibitörü olan ve alerjik reaksiyon geçmişine sahip hemofili B hastalarında, immün tolerans indüksiyonunu takiben girişimiyle nefrotik sendrom rapor edilmiştir. BeneFIX’in, immüntolerans indüksiyonunda kullanımına ilişkin güvenlilik ve etkililik belirlenmemiştir.

Kırmızı kan hücrelerinin tüp/şırınga içerisinde aglütinasyonu

BeneFIX uygulaması sırasında tüp/şırınga içerisinde kırmızı kan hücrelerinin aglütinasyonu ile ilgili bildirimler olmuştur. Bugüne dek, bu gözlemle ilişkili hiçbir klinik sekel rapor edilmemiştir.Aglütinasyon olasılığını en aza indirgemek için tüpe giren kan miktarının sınırlandırılması önemlidir.Şırıngaya kan girmemelidir. Tüp/şırınga içerisinde kırmızı kan hücreleri aglütinasyonu gözlemlenirsebu malzemelerin tümünü (tüp, şırınga ve BeneFIX çözeltisi) atınız ve uygulamayı yeni bir paketletekrarlayınız.

Özel popülasyonlar

Devam eden klinik çalışmalarda, önceden tedavi edilmemiş hastalarda BeneFIX tedavisi konusunda yeterli veri elde edilememiştir. Daha önceden tedavi almamış, minimal tedavi almış ve önceden tedaviedilmiş pediyatrik hastalarda ek güvenlilik ve etkililik çalışmaları devam etmektedir. BeneFIX klinikçalışmalarında 65 yaş ve üzerindeki hasta sayısı, genç hastalardan farklı yanıt verip vermediklerinibelirlemek açısından yeterli değildir. BeneFIX alan her hastada olduğu gibi, yaşlı bir hastada dozseçimi hastaya özel yapılmalıdır.

Kullanım kaydı

Hastaların güvenliği açısından, mümkün olan her durumda, kendilerine uygulanan her BeneFIX’in isminin ve seri numarasının kaydedilmesi önerilmektedir.

Bu ürünün 5 ml çözücüsü 0.01 mg sodyum ihtiva eder. Bu, eşik değerinden (1 mmol (23 mg)) az olduğu için; dozu nedeniyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Farmakokinetik ve farmakodinamik profile ve bildirilen yan etkilere göre BeneFIX’in araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.