BELOC ZOK 100 mg 20 tablet Etkileşimi

AstraZeneca Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Beloc Zok etkileşimi, Beloc Zok etken madde, Beloc Zok yardımcı maddeler, Beloc Zok alkol, Beloc Zok etkileşim, Beloc Zok kullananlar, Beloc Zok dozu, Beloc Zok kullanımı bilgisini içerir.

Metoprolol bir CYP2D6 substratıdır. CYP2D6' yı inhibe eden ilaçlar (örn. kinidin, terbinafin, paroksetin, fluvoksetin, sertralin, selekoksib, propafenon ve difenhidramin) metaprololün plazma konsantrasyonlarını etkileyebilirler. Bu ilaçlar ile tedaviye başlanıldığında, Beloc ile tedavi edilen hastalardaki doz miktarının azaltılması gerekebilir.

Beloc ZOK aşağıdaki belirtilen ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Barbitürik asit türevleri : Barbitüratlar (pentobarbital ile yapılan çalışma) enzim indüksiyonu ile metoprololün metabolizmasını hızlandırır.

Propafenon : Metoprolol ile tedavi edilen 4 hastaya propafenon verildiğinde, metoprololün plazma konsantrasyonu 2-5 katına çıkmış, 2 hastada metoprolole özgü yan etkiler ortaya çıkmıştır. Etkileşim 8 sağlıklı gönüllüde yapılan çalışma ile teyid edilmiştir. Propafenon ile etkileşim, propafenonun kinidine benzer şekilde, muhtemelen sitokrom P450 2D6 aracılığı ile metoprololün metabolizmasını inhibe etmesi şeklinde açıklanabilir. Propafenonun ayrıca beta bloker etkisi olması nedeniyle bu kombinasyonun uygulanması zordur.

Verapamil : Verapamilin beta bloker ilaçlarla (atenolol, propranolol ve pindolol) birlikte kullanılması bradikardi ve kan basıncının düşmesine yol açar. Kalsiyum antagonistleri ve beta blokerleri birlikte kullanıldığında, AV-ileti ve sinüs düğümü fonksiyonu üzerine aditif inhibitör etki gösterirler.

Aşağıda belirtilen kombinasyonlarda Beloc ZOK dozunun ayarlanması gerekebilir :

Amiodaron :