BACTRIM 400mg/80 mg IV enj. çöz.içeren ampül Gebelik

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Bactrim gebelik kategorisi C'dir. Bactrim hamilelik kategorisi, Bactrim gebelik kategorisi, Bactrim emzirme, Bactrim anne sütüne geçer mi, Bactrim laktasyon, Bactrim hamilelerde kullanımı, Bactrim ve bebek, Bactrim kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel Tavsiye Gebelik kategorisi: C

Çocuk Doğurma Potansiyeli Bulunan Kadınlar/Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon)

BACTRİM verildiği zaman neonatal hiperbilirübinemi ortaya çıkması, alevlenmesi riski veya teorik olarak kemikterus riski nedeniyle çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar uygun kontrasepsiyon yöntemlerini kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

BACTRİM’ in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvan deneylerinde, çok yüksek dozlardaki TMP-SMZ folik asit antagonizması için tipik olan fetus malformasyonlanna neden olmuştur. Gebe kadınlar üzerinde yapılan çalışmaların raporlannda, spontan bildirilen malformasyon raporlarında ve ilgili literatür incelemelerinde,

BACTRİM insanda belirgin bir teratoj enik risk taşımadığı görünmektedir. TMP ve SMZ plasentayı geçtikleri ve folik asit metabolizmasını bozdukları için, BACTRİM ancak fetusta potansiyel faydası potansiyel riskinden yüksek olduğu doğrulanırsa gebelik sırasında kullanılmalıdır. BACTRİM ile tedavi gören gebe kadınlara günde 5 mg folik asit verilmesi önerilmektedir. Gebeliğin son devresinde, yeni doğanlarda kernikterus riski açısından BACTRİM’in kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Laktasyon dönemi

TMP ve SMZ anne sütüne geçer. BACTRİM’in anne sütüyle beslenen bebeklerdeki miktarı düşük olduğu halde, bebeğe vereceği risk (kernikterus, aşırı duyarlılık) anneye sağlayacağı terapötik yarara karşı tartılarak karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite