AZIPAR 1 mg 30 tablet Etkileşimi

Aris Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Azipar etkileşimi, Azipar etken madde, Azipar yardımcı maddeler, Azipar alkol, Azipar etkileşim, Azipar kullananlar, Azipar dozu, Azipar kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Selektif olmayan MAO inhibitörleri ve diğer ilaçlar ile rasajilin arasında bilinen birçok etkileşim bulunmaktadır.

Hipertansif krizlere yol açabilecek selektif olmayan MAO inhibisyonu riski olabileceğinden, rasajilin diğer MAO inhibitörleri (reçetesiz satılan tıbbi ve doğal ürünler dahil, örn. St. John’sWort) ile birlikte verilmemelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Diğer selektif MAO-B inhibitörleri dahil MAO inhibitörleri ve petidinin eş zamanlı kullanımında ciddi yan etkiler bildirilmiştir. Rasajilin ve petidinin eş zamanlı kullanımıkontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

MAO inhibitörleri ile sempatomimetik ilaçların eş zamanlı kullanımında ilaç etkileşim bildirimleri olmuştur.Rasaj ilinin MAO inhibitör etkisi sebebiyle, rasajilin ve

sempatomimetiklerin (efedrin veya psödoefedrin içeren soğuk algınlığı ilaçlan ile nazal ve oral dekonjestanlann içeriğinde yer alan sempatomimetikler gibi) eş zamanlı verilmesi tavsiyeedilmez (bkz. Bölüm 4.4).

Dekstrometorfan ve selektif olmayan MAO inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımında ilaç etkileşim bildirimleri olmuştur. Rasaj ilinin MAO inhibitör etkisi sebebiyle, rasajilin vedekstrometorfanın eş zamanlı verilmesi tavsiye edilmez (bkz. Bölüm 4.4).

Rasajilin ile fluoksetin veya fluvoksaminin eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Klinik çalışmalarda, rasajilin ve selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar)/selektif serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerinin (SNRI’lar) eş zamanlı kullanımı için bölüm4.8’e bakınız.

Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar), selektif serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI’lar), trisiklik, tetrasiklik antidepresanlar ve MAO inhibitörlerinin eşzamanlı kullanımında ciddi advers etkiler bildirilmiştir. Rasaj ilinin MAO inhibitör etkisisebebiyle, antidepresanlar dikkatle kullanılmalıdır.

Adjuvan tedavi olarak kronik levodopa tedavisi almakta olan Parkinson hastalarında, levodopa tedavisinin rasajilin klerensi üzerinde klinik olarak anlamlı etkisine rastlanmamıştır.

İn vitro metabolizma çalışmaları, rasaj ilinin metabolizmasından sorumlu olan ana enzimin P4501A2 (CYP1A2) olduğunu göstermiştir. Rasajilin ve siprofloksasinin (CYPlA2’nin birinhibitörü) birlikte uygulanması rasajilinin EAA (eğri altındaki alan) değerini %83 artırmıştır.Rasajilin ve teofılinin (CYPlA2’nin bir substratı) birlikte uygulanması her iki ürünün defarmakokinetiğini etkilememiştir. Güçlü CYP1A2 inhibitörleri rasajilin plazma düzeylerinideğiştirebilirler ve bu sebeple dikkatle verilmeleri gerekir.

Sigara içen hastalarda, metabolize edici CYP1A2 enziminin indüklenmesine bağlı olarak rasajilinin plazma seviyelerinde azalma riski bulunmaktadır.

İn vitro çalışmalar, rasaj ilinin 1 pg/ml konsantrasyonda (ortalama CmakS değerinin 160 katma eşittir ~ rasajilinin 1 mg çoklu dozundan sonra Parkinson hastalannda 5.9-8.5 ng/mL)sitokrom P450 izoenzimlerini (CYP1A2, CYP2A6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1,CYP3A4 ve CYP4A) inhibe etmediğini göstermiştir. Bu sonuçlar, rasajilinin terapötikkonsantrasyonlarının bu enzimlerin substratlanyla klinik olarak anlamlı bir etkileşime sebepolmasının beklenmediğini göstermektedir.

Rasajilin ve entakaponun eş zamanlı uygulanması rasajilinin oral klerensini %28 arttırmıştır.

Triamin/rasajilin etkileşimi: Triaminle yapılan beş çalışmanın (gönüllülerde ve Parkinson hastalarında) kan basıncının yemeklerden sonra evde monitörize edilmesinin (altı ay boyuncatiramin kısıtlaması olmaksızın, levodopaya adjuvan tedavi olarak, günde 0.5 veya 1 mgrasajilin veya placebo ile tedavi edilmiş olan 464 hastanın) sonuçlan ile tiramin kısıtlamasıolmadan yürütülen klinik çalışmalarda tiramin/rasajilin etkileşimine ilişkin hiçbir bildiriminolmayışı; rasajilinin diyete bağlı tiramin kısıtlaması olmadan güvenle kullanılabileceğinigöstermektedir.