ANTAX 1000 mg oral toz içeren 90 saşe Etkileşimi

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Antax etkileşimi, Antax etken madde, Antax yardımcı maddeler, Antax alkol, Antax etkileşim, Antax kullananlar, Antax dozu, Antax kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Lantanyum karbonat gastrik pH’yi artırabilir. Antasitler ile etkileştiği bilinen bileşikler (örn, klorokin, hidroksiklorokin ve ketokonazol) ANTAX alınmasından 2 saat önce veya sonrasınakadar alınmamalıdır.

Sağlıklı gönüllülerde lantanyum’un sitrat ile birlikte uygulanması sonucu emilimi ve farmakokinetiği etkilenmemiştir.

Klinik çalışmalarda yağda çözünebilen vitaminler A, D, E ve K’mn serum seviyeleri lantanyum uygulanmasından etkilenmemiştir.

İnsan gönüllü çalışmaları lantanyum ile digoksin, varfarin veya metoprolol uygulanmasının bu ilaçların farmakokinetik profillerinde klinik olarak anlamlı değişikliklere neden olmadığımgöstermiştir.

Simüle edilmiş gastrik sıvıda lantanyum karbonat; varfarin, digoksin, furosemid, fenitoin, metoprolol veya enalapril ile çözünmeyen kompleksler oluşturmamıştır. Bu durum lantanyum’unbu ilaçların emilimini etkileme potansiyelinin düşük olduğunu gösterir.

Fakat lantanyum’un, tetrasiklin ve doksisiklin gibi ilaçlar ile etkileşimi teorik olarak mümkündür ve bu ilaçlar ANTAX alınmasından 2 saat önce veya sonrasına kadar alınmamalıdır.

Sağlık gönüllülerde yapılan tek doz çalışmada, lantanyum ile birlikte alındığında oral siprofloksasin biyoyararlanımının yaklaşık % 50 azaldığı gözlenmiştir. Oral floksasin içerenürünlerin ANTAX uygulandıktan en az 2 saat önce veya 4 saat soma alınması önerilir.

Fosfat bağlayıcıların (lantanyum dahil) levotiroksinin emilimini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle, tiroid hormon replasman tedavisi ANTAX alınmasından 2 saat önce veya somasınakadar alınmamalıdır. Tiroid hormon replasman tedavisi ile ANTAX alan hastalarda TSHseviyelerinin yakından takibi önerilir.

Lantanyum karbonat sitokrom P450 için bir substrat değildir ve in vitro olarak insan sitokrom P450 izoenzimleri; CYP1A2, CYP2D6, CYP3A4, CYP2C9 veya CYP2C19’un aktivitesinibelirgin derecede inhibe etmez.