AMPISINA 250 mg 1 flakon Uyarılar

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ampisina uyarılar, Ampisina zararları, Ampisina önlemler, Ampisina riskler, Ampisina yan etkisi, Ampisina alerji, Ampisina alkol, Ampisina hamileler, Ampisina emzirme, Ampisina araç kullanımı, Ampisina fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tedaviye başlamadan hastanın beta-laktam antibiyotiklerine duyarlılığı sorgulanmalıdır.

Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi ve hatta ölümle sonuçlanabilen anafilaktoid aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bu tip reaksiyonlar özelliklebirçok alerjene duyarlılığı olan kişilerde ve parenteral uygulamada oral uygulamayagöre daha sık görülmüştür. Penisiline aşırı duyarlılığı olan kişilere sefalosporinlerletedavi uygulandığında ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabildiği bildirilmiştir.Penisilin tedavisine başlamadan önce penisilin, sefalosporin ve diğer alerjenlere karşıönceden aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı iyice soruşturulmalıdır. Ciddianafilaktik reaksiyonların adrenalin ile acil tedavisi şarttır. Endikasyona göre oksijen,intravenöz steroidler uygulanmalı, hava yolunun açık tutulması sağlanmalı ve gerekirseentübasyon uygulanmalıdır.

Ampisilin, antibakteriyel aktivite sınırlı spektrumuna sahiptir. Enfeksiyonların bazı çeşitlerinin tedavisinde, eğer patojen henüz belirlenmemiş ve duyarlılığı bilinmiyorsa veyaampisilin ile tedavi için uygun olabilecek patojenlere benzerliği konusunda yüksek şüpheyoksa, ampisilinin tek bir ajan olarak kullanımı uygun değildir. Bu durum özellikleintraabdominal enfeksiyon, kadın genital enfeksiyonu ve endokardit olan hastalarıntedavisinde göz önünde bulundurulmalıdır.

Uzun süreli tedavide tüm güçlü ilaçlarda olduğu gibi hematopoetik sistem, böbrek ve karaciğer fonksiyonları belirli aralıklarla izlenmelidir.

Tedavi sırasında bakteriyel patojenler (Enterobacter, Pseudomonas) ve mantarlarla (Candida) süperenfeksiyon ihtimali unutulmamalıdır. Böyle bir durumda ilaç kesilmeli ve uyguntedaviye başlanmalıdır.

Etkeni bir virüs olan enfeksiyöz mononükleozda ve/veya lenfoid orijinli akut ya da kronik lösemi şüphesinde kullanılmamalıdır. Ampisilin uygulanan enfeksiyöz mononükleozluhastalarda yüksek oranda deri döküntüsü bildirilmiştir.

Sifılizden de şüphe edilen gonokok enfeksiyonlarında, ampisilin tedavisine başlanmadan önce karanlık alan değerlendirmeleri yapılmalıdır. Sifıliz lezyonlarından şüphe edilmeyen veampisilin ile tedavi edilen hastalarda da, ampisilin tedavisinin sifıliz lezyonlarım baskılamaolasılığına karşı, sifıliz için serolojik testler birkaç ay boyunca her ay uygulanmalıdır.

Aynı zamanda sifıliz hastalığı da taşıyan kişilerde uygun bir parenteral penisilin tedavisi de eklenmelidir.

Ampisilin, sadece duyarlılığın gösterildiği durumda sistit tedavisi için kullanılmalıdır.

Ampisilin tedavisi, özellikle stafılokoksik enfeksiyonlarda, cerrahi girişime duyulan gereksinimi ortadan kaldırmaz.

Ampisilinin, tedavisi sırasında, allopürinol ile birlikte kullanımı alerjik deri reaksiyonlarının görülme olasılığını artırabilir.

Uzun süreli kullanımı, duyarlı olmayan mikroorganizmaların gelişmesiyle sonuçlanabilir. Ampisilin alan hastalarda nadiren protrombin zamanının uzadığı raporlanmıştır.Antikoagülanlar eş zamanlı reçete edildiğinde uygun izleme yapılmalıdır. Antikoagülasyonunistenilen düzeyde muhafaza edilmesi için, oral antikoagülanların dozunda ayarlama yapılmasıgerekebilir (Bkz. Bölüm 4.5 ve 4.8).

Streptokoksik enfeksiyonlarda, organizmaları elimine edebilecek süre boyunca (minimum 10 gün) uygulanmalıdır, aksi taktirde streptokoksik hastalık sekelleri meydana gelebilir.Tedavi bitiminde streptokok eradikasyonunun kanıtlanması için kültür alınmalıdır.

Böbrek yetmezliğinde kullanım için bakınız bölüm 4.2.

Antibiyotikle ilişkili kolitler, ampisilin&sulbaktam dahil olmak üzere neredeyse tüm antibakteriyel ajanlarla rapor edilmiştir ve hafifle yaşamı tehdit eden aralıkta şiddetideğişebilir (Bkz. Bölüm 4.8). Bu nedenle, herhangi bir antibiyotik kullanımı sırasında veyasonrasında ishal meydana gelen hastalarda bu tanı önemlidir. Antibiyotikle ilişkili kolitmeydana gelmesi durumunda ampisilin&sulbaktam türevleri derhal kesilmeli, bir doktoradanışılmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Bu durumda anti-peristaltik ilaçlarkontrendikedir.

Ampisilin uygulaması oral kontraseptiflerin etkisini azaltabilir. Tamamlayıcı hormonal olmayan kontraseptif destekler gerekebilir.

Bir flakon yaklaşık 16.5 mg sodyum (yaklaşık 0.715 mmol sodyum) içerir. Sodyum kısıtlı diyet yapan hastalarda sodyum içeriğine dikkat edilmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Ampisilinin araç ve makine kullanma üzerine etkisini gösteren bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak araç ve makine kullanma yeteneğini etkileyebilecek istenmeyen etkiler (örn. alerjikreaksiyonlar, baş dönmesi, konvülsiyon) görülebilir (Bkz. Bölüm 4.8).