AMOKSINA 500 mg 16 tablet Uyarılar

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Amoksina uyarılar, Amoksina zararları, Amoksina önlemler, Amoksina riskler, Amoksina yan etkisi, Amoksina alerji, Amoksina alkol, Amoksina hamileler, Amoksina emzirme, Amoksina araç kullanımı, Amoksina fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi ve hatta ölümle sonuçlanabilen anafilaktoid tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bu tip reaksiyonlarözellikle birçok alerjene duyarlılığı olan kişilerde ve parenteral uygulamada, oraluygulamaya göre daha sık görülmüştür. Penisilin tedavisine başlamadan önce penisilin,sefalosporin ve diğer alerjenlere karşı önceden aşırı duyarlılık reaksiyonu olupolmadığı iyice soruşturulmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyonların adrenalin ile aciltedavisi şarttır. Endikasyona göre oksijen, intravenöz steroidler uygulanmalı ve havayolunun açık tutulması sağlanmalıdır. Gerekirse entübasyon uygulanmalıdır._

Sefalosporin grubu antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığı bildirilen hastalarda penisilinlere karşı da çapraz alerji bildirilebilir.

Tüm antimikrobiyal ajanlarla tedavi sırasında, hafif veya şiddetli psödomembranöz kolit gelişebildiği bildirilmiştir. Bu yüzden amoksisilinle tedavi sırasında gelişen diyare bu yöndende değerlendirilmelidir. Antibakteriyel ajanlarla tedavi sırasında, normal barsak florasıbozulabilmekte ve bu durum Clostridia grubu patojenlerin aşırı çoğalmasına nedenolabilmektedir. Clostridium difficile’mn ürettiği bir toksin antibiyotiğe bağlı kolit gelişimininen önemli nedenidir. Hafif vakalarda tedavinin kesilmesi yeterli olurken, ağır vakalarda sıvı-elektrolit tedavisi ve C. difficile’ye karşı bir antibakteriyel ajanın kullanılması gerekir.

Tedavi sırasında bakteriyel patojenler (Enterobacter, Pseudomonas) ve mantarlarla (Candida) süperenfeksiyon ihtimali unutulmamalıdır. Böyle bir durumda ilaç kesilmeli ve uyguntedaviye başlanmalıdır.

Uzun süre kullanımı duyarlı olmayan organizmalarda aşırı büyümeye neden olabilir.

Enfeksiyoz mononükleoz hastalarında eritematöz deri döküntüsü riski artar. Bu nedenle amoksisilin sınıfı antibiyotikler mononükleozlu hastalarda kullanılmamalıdırlar.

Tüm güçlü ilaçlarda olduğu gibi, tedavi sırasında renal, hepatik ve hematolojik fonksiyonların takip edilmesi önerilir.

Gonore hastalarının, sifilis açısından da test edilmesi ve AMOKSİNA tedavisinin bitiminden 3 ay sonra bu açıdan yeni bir test ile değerlendirilmeleri uygundur.

İdrar çıkış azalan hastalarda, özellikle parenteral tedavi ile ilişkili olmak üzere nadiren kristalüri gözlenmiştir. Yüksek dozlarda amoksisilin uygulanması sırasında yeterli idrarçıkısının sağlanması ve yeterli sıvı alınması önemlidir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda amoksisilin atılımı azalacağından günlük toplam dozun azaltılması gerekebilir. (Bkz. bölüm 4.2)

Amoksina 500 mg Tablet her dozunda 1 mmol’den (23 mg) daha düşük sodyum içermektedir. Bu miktar tuzdan kısıtlı diyeti etkileyecek kadar yüksek değildir. Yani esasında sodyumiçermez.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Amoksisilinin araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.