AMLOHEX 5 mg 20 tablet Etkileşimi

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Amlohex etkileşimi, Amlohex etken madde, Amlohex yardımcı maddeler, Amlohex alkol, Amlohex etkileşim, Amlohex kullananlar, Amlohex dozu, Amlohex kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer ajanlarm amlodipin üzerine etkisi

CYP3A4 inhibitörleri: Yaşlı (69 ila 87 yaş arasında) hipertansif hastalara 5 mg amlodipinin günlük 180 mg dozda diltiazemle birlikte uygulanması, amlodipinin sistemikmaruziyetinde % 57’lik bir artışla sonuçlanmıştır. Sağlıklı gönüllülerde (18 ila 43 yaşarası) eritromisin ile birlikte kullanım; amlodipinin sistemik maruziyetini belirgin olarakdeğiştirmemiştir (EAA’da %22 artış). Bu klinik bulguların klinik anlamlılığı belirsiz olsada, yaşlılarda farmakokinetik değişiklikler daha belirgin olabilir.

Güçlü CYP3A4 inhibitörleri (örn. ketokonazol, itrakonazol, ritonavir), amlodipin plazma konsantrasyonlarım diltiazemden daha fazla yükseltebilir. Amlodipin, CYP3A4inhibitörleri ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır.

CYP3A4 indükleyicileri: CYP3A4 indükleyicilerinin amlodipin üzerine etkilerine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır. CYP3A4 indükleyicilerinin (rifampisin, sankantaron gibi) birlikte kullanımı, düşük amlodipin plazma konsantrasyonlarına sebepolabilir. Amlodipin, CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Greyfurt suyu: 20 sağlıklı gönüllüde oral tek doz 10 mg amlodipin ile 240 mL greyfurt suyunun birlikte uygulaması; amlodipinin farmakokinetiğinde belirgin bir etkiyaratmamıştır. Çalışma; amlodipinin metabolizmasından sorumlu olan primer enzim olanCYP3A4’ün genetik polimorfizminin etkisinin değerlendirilmesine olanak sağlamamıştır.Bu nedenle, amlodipinin greyfurt veya greyfurt suyu ile kullanımı; bazı hastalarda kanbasmcım düşürücü etkide artış ile sonuçlanabilecek biyoyararlamm artışına sebepolabileceğinden önerilmemektedir.

Dantrolen (infiizyon): Hayvanlarda, verapamil ve intravenöz dantrolen uygulaması sonrası hiperkalemi ile birlikte ölümcül ventriküler fibrilasyon ve kardiyovasküler kollapsgözlenmiştir. Hiperkalemi riski nedeni ile, malign hipertermi şüphesi olan hastalarda vemalign hipertemıinin tedavisinde amlodipin gibi kalsiyum kanal blokörlerinin birlikteuygulanmasından kaçınılması önerilmektedir.

Amlodipinin diğer ajanlar üzerine etkisi

Amlodipinin kan basıncı düşürücü etkisi, antihipertansif özellikleri olan diğer ilaçlarların kan basıncı düşürücü etkisine ek katkı sağlar.

Klinik etkileşim çalışmalarında amlodipin; atorvastatin, digoksin, varfarin veya siklosporinin farmakokinetiğini etkilememiştir.

Simvastatin: Amlodipinin 10 mg’lık tekrarlayan dozlarının 80 mg simvastatin ile birlikte uygulanması; simvastatin maruziyetinde, tek başına simvastatin uygulamasına göre%77’lik bir artışa neden olmuştur. Amlodipin tedavisi alan hastalarda simvastatin dozugünlük 20 mg’a sınırlandırılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Karaciğer/ böbrek yetmezliği:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.