ALZAMED 10 mg 28 film tablet Dozu

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Alzamed dozu, Alzamed dozaj, Alzamed doz aşımı, Alzamed uygulama, Alzamed kullanım şekli, Alzamed kullanımı, Alzamed kullanım süresi, Alzamed açmı tokmu, Alzamed nedir, Alzamed ne için kullanılır, Alzamed nasıl kullanılır, Alzamed faydaları, Alzamed etkileri, Alzamed günde kaç kez, Alzamed sabah mı akşam mı, Alzamed fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkini er/yaşlılar:

Tedaviye günde tek doz 5 mg ile başlanır. Tedaviye verilecek en erken klinik yanıtlann alınması ve donepezil hidroklorürün kararlı durum konsantrasyonlarına ulaşabilmesi için 5mg/gün’lük doza en az bir ay süreyle devam edilmelidir. Bir ay süreyle günde 5 mg dozunsağladığı klinik cevabın değerlendirilmesi ile ALZAMED’in dozu, günde tek doz 10 mg’ayükseltilebilir. Önerilen en yüksek günlük doz 10 mg’dır. 10 mg/gün’ün üstündeki dozlarklinik çalışmalarda incelenmemiştir.

Tedaviye ara verilmesi durumunda ALZAMED’in yararlı etkilerinde tedrici bir azalma görülür. Tedavinin aniden kesilmesinden sonra herhangi bir “rebound” etki veya geri çekilmeetkisi ile karşılaşılmamıştır.

Uygulama şekli:

ALZAMED oral olarak, günde tek doz ve gece yatmadan hemen önce alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Donepezil hidroklorürün klerensi bu şartlardan etkilenmediğinden, böbrek bozukluğu olan hastalara benzer bir doz programı uygulanabilir.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta şiddetli karaciğer yetmezliğinde ilaca olası maruziyet artışı nedeniyle, bireysel tolerabiliteye göre doz ayarlaması yapılmalıdır. Stabil alkolik sirozu olan 10 hastanın yeraldığı bir çalışmada ALZAMED’in klerensi, yaş ve cinsiyet yönünden eşlenmiş 10 sağlıklıbireyinkine göre %20 azalmıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Donepezil hidroklorürün çocuklardaki etkililik ve güvenliliği ortaya konulmadığından, çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Aslen ALZAMED’in farmakokinetiğinin yaş ile olan ilişkisini incelemek amacıyla bir çalışma yapılmamıştır. Ancak ilacın tedavi süresince Alzheimer’lı yaşlı hastalarda takipedilen ortalama plazma konsantrasyonları genç sağlıklı gönüllülerde görülen ilekarşılaştırılabilir durumdadır.

Doz aşımı ve tedavisi

Hayvan çalışması verileri

Fare, sıçan ve köpeklerde tek bir oral doz olarak alınan donepezil hidroklorürün tahmin edilen ortalama öldürücü dozu sırasıyla 45, 32 ve 15 mg/kg olup, bunlar insan için önerilen azamidoz olan günde 10 mg’lık değerin sırasıyla, yaklaşık 225, 160 ve 75 katıdır. Kolineıjikstimülasyonun dozla ilgili belirtileri hayvanlarda gözlemlenmiş olup, bunlara ani hareketteazalma, yüzükoyun yatma pozisyonu, yürürken sendeleme, gözyaşı salgılama, klonikkonvul siy onlar, solunum zorluğu, tükürük salgılama, miyozis, fasikülasyon ve vücut yüzeyisıcaklığında düşme dahildir.

Doz aşımının semptomları / Kolinerjik kriz

Kolinesteraz inhibitörleriyle doz aşımı, şiddetli bulantı, kusma, tükrük salgılama, terleme, bradikardi, hipotansiyon, solunum güçlüğü, kollaps ve konvul si yonl arla karakterize kolinerjikkrizle sonuçlanabilir. Kas zayıflamasının artması bir ihtimal olup, solunum kaslarının dahilolması halinde ölümle sonuçlanabilir.

Tedavi

Her doz aşımı vakasında olduğu gibi, genel destek tedbirlerinden yararlanılmalıdır. Donepezil hidroklorürün doz aşımında antidot olarak atropin (1 ila 2 mg’lık bir intravenöz başlangıçdozunu klinik cevaba bağlı olarak sonraki dozlar takip edebilir) gibi tersiyer (üçüncül)yapıdaki antikolinerjikler kullanılabilir. Glikopirolat gibi kuatemer (dördüncül) yapıdakiantikolinerj iki erle birlikte alındığında, diğer kolinomimetiklerle kan basıncı ve kalp atışındaatipik cevaplar bildirilmiştir. Donepezil hidroklorürün ve/veya metabolitlerinin diyalizle(hemodiyaliz, periton diyalizi veya hemofıltrasyon) atılıp atılamayacağı bilinmemektedir.