ALLERGODIL 0.14 mg 10 ml nazal sprey Farmakolojik Özellikleri

Meda Pharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antialerjik ATC Kodu: R01AC03

Azelastin hidroklorür, bir Hı-antagonisttir ve dolayısıyla anti-alerjik etkili nispeten uzun yan ömürlü (t|/^20 saat) bir maddedir.

Kobaylarda yürütülen in vivo çalışmalar, insanlardaki tedavi dozlarında azelastiııin lökotrienler ve platelet aktive edici faktör ile oluşturulan bronşial konstriksiyonu da inhibe etmektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Aleıjik rinitli hastalarda toplam günlük 0.56 mg azelastin hidroklorür dozundan (öm. her bir burun deliğine günde iki kez bir sprey) 2 sam sonra gözlenen azelastin hidroklorürün kararlı durum ortalama plazma konsantrasyonlan yaklaşık 0.65 ng/ml olmuştur, ancak klinik olarak anlamlı yan etkilerle sonuçlanmamıştır. Eğer günlük doz artırılırsa, doz-lineer etkiden dolayı ortalama plazma düzeylerinde bir yükselme beklenebilir.

Oral uygulamadan sonra hayvan ve insanlarda azelastin hidroklorür hızla ve tama yakın emilmektedir.

Daüüım:

Başlıca periferal organlara, özellikle akciğerlere, deri, kas, karaciğer ve böbreklere dağılmaktadır, ancak beyne çok az miktarda geçmektedir.

Biyotransformasyon:

En önemli metabolik yolaktan, azepin halkasının hidroksilasyonu, N-dimetilasyon ve azepin halkasının oksidatif açılmasıdır.

Eliminasyon:

Azelastin hidroklorür vc metabolitleri yaklaşık olarak %75 feçes ile ve %25’i böbrekler yoluyla atılmaktadır. Yanlanma ömrü yaklaşık 20 saattir.

Doğrusallık /Doğrusal Olmavan Durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Genç sıçanlarda bu bulgular insan için uygulanan tedavi dozunun 100 katı kadar lazlası uygulandığında ortaya çıkmıştır.

Tekrarlanan uygulama ile toksisite: Azelastin hidroklorürün sıçanlarda ve köpeklerde tekrarlanan oral uygulaması ile ilk toksit semptomlar İnsanlar için kullamlan maksimum doz 75 kat fazlası aşılınca gözlenmiştir.

İnsanlarda kullamlan oral günlük terapötik doz 200 kattan fazla aşılınca, vücut ağırlığğuıa bağlı olarak sıçanlarda karaciğer ve böbrekler hedef organ olarak gözlenmişlerdir.

Genç ve erişkin hayvanlarda toksik olmayan doz insanlarda kullanılan oral günlük terapötik dozun en az 30 katindan daha fazladır.

ALLERGODİL Nazal Sprey’in mümkün olan maksimum dozunun sıçan ve köpeklerde 6 ay boyunca intranazal uygulaması lokal veya organa spesifik toksisite bulgulan göstermemiştir.

Duyariılaşma: Azelastin hidroklorür kobaylarda yapılan çalışmalarda duyarhlaştıncı özellikler göstermemiştir.

Mutajenite/Karsinojenite: Azelastin hidroklorür fare ve sıçanlarda yapılan in vivo ve in vitro mutajenite çalışmaları ve karsijonite çalışmalannda herhanbi bir mutasyon veya tümör oluşturma potansiyeli göstermemiştir.

Üreme toksisitesi: Hayvan deneylerinde azelastin hidroklorürün küçük miktarlarının plesantadan geçtiği ve anne sütüne geçtiği bildirilmiştir.

Sıçanlarda, farelerde ve tavşanlarda yapılan embriyotoksisite çalışmaları oral uygulamadan sonra teratojenik etki bulgularının sadece farelerde olmak üzere matemal toksik doz aralığı (68.6 mg/kg/gün) uygulandığında gözlenmiştir.

Ağızdan uygulamada en küçük embriyotoksik doz 30mg/kg/gün idi. Dişi sıçanlarda fertilite bozukluklan 3mg/kg/gün oral uygulamayı takiben gözlendi.