ALKERAN 2 mg 25 tablet {Glaxo} Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Alkeran uyarılar, Alkeran zararları, Alkeran önlemler, Alkeran riskler, Alkeran yan etkisi, Alkeran alerji, Alkeran alkol, Alkeran hamileler, Alkeran emzirme, Alkeran araç kullanımı, Alkeran fazla alınırsa bilgilerini içerir.

ALKERAN AKTİF BİR SİTOTOKSİK AJAN OLUP ANCAK BU TÜR AJANLARIN UYGULANMASINDA DENEYİMLİ DOKTORLARIN GÖZETİMİNDE KULLANILABİLİR. Alkeran film tabletin dış yüzeyi hasar görmediği sürece, ellenmesinde bir sakınca yoktur. Alkeran film tabletler bölünmemelidir.

İzleme: Alkeran, güçlü kemik iliği baskılayıcı bir ajan olduğundan, kemik iliğinin aşırı bir şekilde baskılanması ve geri dönüşümsüz kemik iliği aplazisi riskini önlemek için kan değerlerinin çok dikkatli bir biçimde izlenmesi şarttır. Kan değerleri, tedavinin sonlandırılmasına karşın düşmeye devam edebilir; bu nedenle, lökosit ya da trombosit sayımlarında anormal bir düşmeye bağlı olarak ortaya çıkacak ilk belirtilerde, tedavinin geçici olarak kesilmesi gerekir. Yakın zamanda radyoterapi ya da kemoterapi görmüş hastalarda, ALKERAN kullanımı sırasında, artmış kemik iliği toksisitesi yönünden dikkatli olunmalıdır.

Böbrek işlev bozukluğu: Böbrek işlev bozukluğu bulunan hastalarda, üremik kemik iliği baskılanması gelişebileceğinden, Alkeran klirensi azalabilir. Doz azaltılması bu durumda gerekli olabilir ve bu hastalar yakından izlenmelidir. Böbrek hasarı bulunan myelomlu hastaların kan üresinde, melfalan tedavisinin başlangıcında, geçici olarak belirgin bir yükselme görülebilir.

Mutajenisite: Bu ilaçla tedavi edilmiş hastalarda kromozom değişiklikleri gözlenmiştir.

Karsinojenisite: Melfalan diğer alkilleyici ajanlarda da olduğu gibi, insanlarda lökomojenik olabilir. Amiloid, malign melanom, multipl myelom, makroglobulinemi, soğuk aglutinin sendromu ve over kanseri gibi hastalıklarda uzun süreli melfalan kullanımının ardından, akut lösemi olguları bildirilmiştir. Over kanserli hastalarda, alkilleyici ajan kullananlar ile kullanmayanlar arasında yapılan bir karşılaştırmada, melfalan da dahil olmak üzere, tüm alkilleyici ajanların akut lösemi sıklığını belirgin ölçüde arttırdığı görülmüştür. Melfalan kullanımı sözkonusu olduğunda, potansiyel terapötik yarara karşılık lökomojenik risk gözönünde tutulmalıdır. Teratojenisite: Alkeran'ın teratojenik potansiyeli araştırılmamıştır. Mutajenik özellikleri ve bilinen teratojenik bileşiklere olan yapısal benzerliği nedeniyle melfalan ile tedavi edilen hastaların çocuklarında konjenital bozukluklar görülebilir.

Fertilite üzerine etkiler: Alkeran, premenopozdaki kadınlarda over fonksiyonunun baskılanmasına yol açarak, bu hastaların belirgin bir kısmında amenoreye neden olur.

Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Diğer sitostatik kemoterapilerde de olduğu gibi Alkeran kullanan eşlerin gerekli doğum kontrol önlemlerini almaları tavsiye edilmelidir. Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda, melfalan kullanımından kaçınılmalıdır. Her olguda, fetus üzerine muhtemel tehlike ile annede beklenen yarar dengelenmelidir. Alkeran alan anneler emzirmemelidir. .