ALKERAN 2 mg 25 tablet {Glaxo} Dozu

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Alkeran dozu, Alkeran dozaj, Alkeran doz aşımı, Alkeran uygulama, Alkeran kullanım şekli, Alkeran kullanımı, Alkeran kullanım süresi, Alkeran açmı tokmu, Alkeran nedir, Alkeran ne için kullanılır, Alkeran nasıl kullanılır, Alkeran faydaları, Alkeran etkileri, Alkeran günde kaç kez, Alkeran sabah mı akşam mı, Alkeran fazla alınırsa bilgilerini içerir.

(Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde)

Genel: Alkeran, alkilleyici ajanlar sınıfına dahil bir sitotoksik ilaçtır. Ancak malign hastalıkların tedavisinde bu tür ajanların uygulanmasında deneyimli doktorlar tarafından reçete edilmelidir. Alkeran kemik iliğini baskıladığı için tedavi sırasında kan değerleri sık kontrol edilmelidir ve gerekiyorsa doz ayarlaması yapılmalıdır. Alkeran'ın, oral uygulamayı takiben emilimi, kişiden kişiye değişkenlik gösterir.Potansiyel olarak terapötik düzeylere ulaşıldığından emin olabilmek için, dozun, kemik iliği baskılanması görülene dek, dikkatli bir şekilde artırılması gerekir.

Multipl myelom: Alkeran ile prednizonun birlikte uygulanması, tek başına Alkeran'dan daha etkilidir. Kombine tedavi genellikle, aralıklı olarak verilir. Alkeran oral dozu, tipik doz şemasına göre, 4 gün boyunca bölünmüş dozlarda günde 0.15 mg/kg'dır, bu, 6 haftalık aralarla tekrarlanır. Bir çok farklı uygulama denenmiştir; gerekli ayrıntılar için bilimsel literatüre başvurulmalıdır. Yanıt alınan hastalarda, tedavinin 1 yıldan fazla sürdürülmesi, sonucu iyileştirmemektedir.

İlerlemiş Over adenokarsinomu: Tipik bir uygulama, 5 gün boyunca günde 0.2 mg/kg'dır. Bu her 4-8 haftada bir ya da kemik iliği düzelene kadar tekrarlanır.

Meme Karsinomu: Alkeran oral olarak 5 gün boyunca günde 0.15 mg/kg ya da 6 mg/m² vücut alanı dozunda verilir ve bu uygulama 6 haftada bir tekrarlanır. Eğer kemik iliği toksisitesi görülürse doz azaltılır.

Polisitemi vera: Remisyon indüksiyonu için uygulanan doz 5-7 gün süreyle, günde 6-10 mg'dır; yeterli hastalık kontrolü sağlanana dek, günde 2-4 mg ile devam edilir. İdame tedavi haftada 2-6 mg'lık doz ile sürdürülür. Devamlı melfalan tedavisi sırasında, şiddetli kemik iliği baskılanması olasılığına karşı dikkatli hematolojik kontrol için sık sık kan sayımları yapılmalıdır. Gerekirse doz ayarlaması yapılabilir veya tedaviye ara verilebilir.

Çocuklarda: Alkeran, çocuklarda çok ender olarak endikedir ve kesin bir doz önerisi bulunmamaktadır.

Yaşlılarda: Mutat doz Alkeran'ın yaşlı hastalarda sıklıkls kullanılmasına rağmen, bu alt grup hastalarda kullanımına ilişkin spesifik bilgi yoktur.

Böbrek işlev bozukluğu: (Bkz: Uyarılar/Önlemler) Değişiklikler görülse bile, böbrek işlev bozukluğu olan hastalarda Alkeran klirensi azalabilir. Bulunan farmakokinetik veriler, bu tip hastalarda oral formlarda doz azaltılmasını kesin olarak öngörmese de, başlangıçta dozun azaltılarak kullanılması akılcı olabilir.

Aşırı Dozaj Belirti ve Bulgular: Akut oral doz aşımı sonrası en çok görülen belirtiler bulantı, kusma ve diyare ile kendini gösteren gastrointestinal yan etkilerdir. Başlıca toksik etki kemik iliği üzerindedir, anemi, nötropeni ve trombositopeniye yol açar.

Tedavi: Bilinen bir antidotu olmadığından, aşırı dozajı takiben düzelme belirtileri görülünceye kadar, en az dört hafta boyunca kan tablosunun yakından izlenmesi gerekmektedir. Eğer gerekirse, genel destek tedavisine ek olarak uygun kan ve trombosit transfüzyonları yapılmalı, hospitalizasyon düşünülmeli, anti infektif ajanlar ve hematolojik büyüme faktörleri de verilmelidir.

Saklama Koşulları 2°C-8°C arasında ve kuru bir yerde saklayınız.