ALFASID 750 mg 10 film tablet Yan Etkileri

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Alfasid yan etkileri, Alfasid etkileri, Alfasid zararları, Alfasid belirtileri, Alfasid uyarılar, Alfasid önlemler, Alfasid kilo aldırırmı, Alfasid zayıflatırmı, Alfasid zehirlenmesi, Alfasid cinsellik, Alfasid sorunlar, Alfasid uykusuzluk, Alfasid bağımlılık, Alfasid bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi ALFASID’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa ALFASID’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

-Nefes almada güçlük veya göğüste sıkışma

-Göz kapaklarının, yüzün veya dudakların şişmesi

-Deride yumrular, tüm vücutta kırmızı kaşınan noktalar veya kaşıntı

ALFASİD ile görülen diğer yan etkiler aşağıdaki gibi olup yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sırlanmıştır.

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1 inde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmeyen : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

Çok yaygın:

İshal (diyare)

Yaygın:

Bulantı Karın ağrıları

Yaygın olmayan:

Baş ağrısı Uykulu olma haliKusmaYorgunluk

Seyrek:

Kalın bağırsak iltihabı (Pseudomembranöz kolit)

Sersemlik

Bağırsak iltihabı (Enterokolit)

Bilinmiyor:

Aleıjik reaksiyon

Anafılaktik şok ve anafılaktoid reaksiyon Aşırı duyarlılık (Hipersensitivite)

Sakinlik (Sedasyon)

Hazımsızlık (Dispepsi)

Dışkıda kan görülmesi (koyu renkli dışkı) (Melena)

Nefes darlığı (Dispne)

Baş ve boyun bölgesinde ani gelişen yumuşak doku şişkinliği

Dermatit ve deride kızarıklık, kaşıntı, döküntü

Kırgınlık

Ateş

Kandaki azot miktarında artış Sarılık

Kandaki kreatin değerinde artış Bir çeşit mantar hastalığı (kandidiyaz)

Kolay iyileşememe (patojen direnci)

Kandaki tüm hücrelerde azalma (Pansitopeni)

Pıhtılaşma zamanında artış İştahsızlık (Anoreksi)

Sinir dokusunun etkilenmesi (Nerotoksisite)

Aleıjik vaskülit (Kan damarları iltihabı)

Kanlı ishal (Hemorojik enterokolit)

Ağız kuruluğu

Tat alma duyusunda bozulma

Gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik (Flatulans)

Eklem ağrısı (artralji)

Deri reaksiyonları Mukozal iltihap

Ampisilin kullanımına bağlı istenmeyen reaksiyonlar zaman zaman gözlenir.

Enfeksiyöz mononükleoz viral kökenli bir hastalıktır. Mononükleoza sahip hastalann büyük çoğunluğu ampisilin aldığında deri döküntüsü görüldüğünden ALFASİD kullanmamalıdır.

Yan etkilerin raporlanması

Alfasid genellikle iyi tolere edilmektedir. Lokal Reaksiyonlar: Diğer birçok antibiyotiğin İ.M. uygulamasında olduğu gibi, enjeksiyon yerinde görülen ağrı, çözücü olarak lidokain kullanılmasıyla önlenmiştir. Sistemik Reaksiyonlar: En sık olarakbildirilen sistemik reaksiyon %3 sıklıkla görülen diyare olup, bunu %2'den az bir insidansla deri döküntüsü takip etmektedir. Daha nadir olarak görülen sistemik reaksiyonlar; kaşıntı, bulantı, kusma, kandidiyazis, yorgunluk, hastalık hissi, başağrısı, göğüs ağrısı, karında şişkinlik, glossit, idrar retansiyonu, dizüri, ödem, yüzde şişme, eritem, ürperme, boğazda sıkışma hissi, sternum altında ağrı, epistaksis ve mukoza kanamasıdır. Laboratuvar Bulgularında Değişmeler: Klinik deneylerde ortaya çıkan, ancak ilaç uygulaması ile sebep sonuç ilişkisi saptanmamış olan laboratuvar bulgularındaki değişmeler şunlardır: Hepatik: AST (SGOT), ALT (SGPT), alkalen fosfataz ve LDH'da yükselme. Hematolojik: Hemoglobin, hematokrit, eritrosit, lökosit, nötrofil, lenfosit ve trombosit sayısında azalma; lenfosit, monosit, bazofil, eozinofil ve trombosit sayısında artış. Kan: Serum albumin ve total proteinlerde azalma. Renal: BUN ve kreatinin artışı. İdrar: İdrarda eritrosit ve hiyalin bulunması. Aşağıda belirtilen istenmeyen reaksiyonlar ampisilin sınıfı antibiyotiklerin kullanımı sırasında görülmekte olup, Alfasid uygulanmasında da ortaya çıkabilirler: Gastrointestinal: Gastrit, stomatit, siyah "tüylü", dil, enterokolit ve psödomembranöz kolit. Hipersensitivite Reaksiyonları: Ürtiker, eritema multiforme ve nadir olarak eksfoliyatif dermatit. Bu reaksiyonlar antihistaminikler ve gerek görüldüğünde sistemik kortikosteroidlerle kontrol altına alınabilmektedir. Bu tür bir reaksiyonun ortaya çıkması halinde, hekim aksini önermedikçe, ilaç kesilmelidir. Penisilin grubu ilaçların kullanımı sırasında ciddi ve bazen fatal olabilen hipersensitivite (anafilaktoid) reaksiyonları görülebilmektedir (bkz: UYARILAR/ÖNLEMLER). Hematolojik: Yukarıda belirtilen laboratuvar test sonuçlarındaki değişmelerin yanısıra, penisilin grubu ilaçların uygulanması sırasında agranülositozis olguları bildirilmiştir. Bu reaksiyonların hepsi genellikle tedavinin kesilmesiyle ortadan kalkmakta olup, hipersensitivite reaksiyonları olarak değerlendirilmektedir.