AKNETRENT 10 mg yumuşak jelatin 30 kapsül Kullananlar

Recordati Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.AKNETRENT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

AKNETRENT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Soya veya AKNETRENT’in içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşıalerjik (aşın duyarlı) iseniz. Bu ilaç, izotretinoinin yanı sıra soya yağı da içermektedir.
  • Eğer hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız.
  • Eğer emziriyorsanız.
  • Eğer karaciğer hastalığınız varsa.
  • Eğer çok yüksek kan yağ değerleriniz varsa (örneğin; yüksek kolestrol veyatrigliseridler)
  • • Eğer vücudunuzda çok yüksek A vitamini değerleriniz varsa (A hipervitaminozisi)

  • 12 yaşından küçük çocuklarda kullanmayınız. Sadece ergenlik dönemine gelmiş 12yaşından büyük çocuklarda kullanmalısınız.
  • Eğer tetrasiklinlerle birlikte tedavi görüyorsanız.
  • AKNETRENT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer bunlardan herhangi biri size uyuyorsa, AKNETRENT kullanmadan önce doktorunuza

    danışınız.

    Kadın hastalar için tavsiyeler:

    AKNETRENT’in doğmamış bebeğinize zarar vermesi (medikal dilde AKNETRENT

    teratojeniktir) olasıdır. Aynca düşük riskini de artırmaktadır.

    1. HAMİLEYKEN AKNETRENT KULLANMAMALISINIZ.

    2. Eğer emziriyorsanız AKNETRENT’i kullanmamalısınız. Bu ilacın sütünüze geçmeolasılığı vardır ve bebeğinize zarar verebilir.

    3. Eğer tedavi sırasında hamile kalma olasılığınız varsa ilacı kullanmayınız.

    Hamile kalma olasılığı bulunan kadın hastalara, kusurlu doğum (doğmamış bebeğe

    zararlı) riskinden dolayı AKNETRENT çok sıkı kurallar dahilinde reçete edilmektedir.

    Kurallar aşağıdaki gibidir:

    1. AKNETRENT’i sadece, antibiyotikler ve cilt tedavileri dahil diğer akne karşıtıtedavilerin iyileştirmediği şiddetli akneniz varsa almalısınız.

    2. Doktorunuz doğum kusurlarım açıklamış olmalıdır: neden hamile kalmamanızgerektiğini ve hamileliği önlemek için neler yapmanız gerektiğini anlamış olmalısınız.

    3. Kontrasepsiyonu (doğum kontrolü) doktorunuz ile konuşmuş olmalısınız. Doktorunuzsize gebeliği önleme hakkmda bilgi verecektir. Kendisi sizi, doğum kontrolü hakkındatavsiye verebilecek bir hekime yönlendirebilir.

    4. Kondomlar veya spermisid dahil gebeliği önleyici bir veya tercihen iki etkili doğum

    kontrol yöntemini, AKNETRENT tedavisine başlamadan 1 ay önce, tedavi sırasında ve tedavi bittikten sonraki 1 ay süresince kullanmanız konusunda hemfikirolmalısınız. Tedaviye başlamadan önce doktorunuz, sizden negatif olması gerekenhamilelik testini yaptırmanızı isteyecektir.

    5. Adet görmeseniz veya cinsel olarak aktif olmasanız bile kontrasepsiyonuygulamalısınız (doktorunuz bunun gerekli olmadığına karar vermediği sürece).

    6. Aylık ziyaretlerin ve doktorunuzca tavsiye edilen ilave hamilelik testleriningerekliliğini kabul etmelisiniz. AKNETRENT’i kestikten 5 hafta sonra testyaptırmalısınız. Tedavi sırasında ve sonraki 1 ay boyunca hamile kalmamalısınız.

    7. Doktorunuz sizden, riskler hakkında bilgilendirildiğinizi ve gerekli önlemleri kabulettiğinizi teyit eden bir form imzalamanızı isteyecektir.

    AKNETRENT kullanımı sırasında veya tedavi kesildikten sonraki 1 ay içerisinde hamile kalırsanız, HEMEN ilacı almayı durdurunuz ve doktorunuza danışınız.Kendisi gerekli tavsiye için sizi yönlendirecektir.

    Doktorunuz, AKNETRENT kullanıcıları için hazırlanmış, hamilelik ve hamilelikten korunma ile ilgili bilgiler içeren bir yazılı dokümanı size göstermelidir.

    Eğer bu materyali görmediyseniz doktorunuza sorunuz.

    Erkek hastalar için tavsiyeler:

    AKNETRENT’in sperme zarar vermesi beklenmez. AKNETRENT kullanan erkek hastaların semeninde, çok düşük seviyelerde izotretinoin bulunmaktadır, fakat bupartnerinizin doğmamış bebeğine zarar vermeyecek kadar çok azdır. İlacınızı başkası ile,özellikle kadınlarla, paylaşmamanız gerektiğini hatırlamalısınız.

    Tüm hastalar için tavsiyeler:

    1. Eğer depresyon, intihar davranışı veya ruh hastalığı dahil önceden herhangi bir ruhsalhastalığınız olduysa veya bu koşullardan herhangi biri için ilaç alıyorsanızdoktorunuza söyleyiniz.

    2. AKNETRENT, yaygın olarak kolestrol veya trigliseridler gibi kan yağlarım artırır.Doktorunuz AKNETRENT tedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında bu seviyeleriölçecektir. Eğer halihazırda yüksek kan yağınız, diyabetiniz (yüksek kan şekeri), aşınkilonuz varsa veya alkolikseniz doktorunuza söyleyiniz. Daha sık kan testine ihtiyaçduyabilirsiniz. Eğer kan yağlarınız yüksek çıkarsa, doktorunuz ilacınızın dozunuazaltabilir veya AKNETRENT’ ı kesebilir.

    3. AKNETRENT, karaciğer enzim değerlerini artırabilir. Doktorunuz, AKNETRENTtedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında bu seviyeleri ölçmek amacıyla kan testleriyapacaktır. Eğer yüksek çıkarlarsa, doktorunuz ilacınızın dozunu azaltabilir veyaAKNETRENT’i kesebilir.

    4. AKNETRENT, kan şekeri değerlerini artırabilir. Seyrek durumlarda, hastalar şekerhastası olabilir. Özellikle eğer halihazırda diyabetiniz, aşın kilonuz varsa veya

    e

    alkolikseniz, doktorunuz tedaviniz süresince kan şekeri değerlerinizi izleyecektir.

    5. Cildiniz kuruyabilir. Tedavi süresince cildinizi nemlendiren merhem veya krem vedudak kremi kullanmalısınız. Cildinizin tahriş olmasını engellemek için, pul puldökülmeyi veya akneyi önleyen ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

    6. Fazla güneş ışığım engelleyiniz ve güneş lambası içerikli (solaryum) cihazlarkullanmayınız. Cildiniz güneş ışığına karşı daha da hassaslaşabilir. Güneşe çıkmadanevvel, yüksek koruma faktörlü (en az 15 koruma faktörlü) bir güneşten koruyucukullanmalısınız.

    7. Herhangi bir kozmetik cilt tedavisi almayınız. AKNETRENT, cildinizin direnciniazaltabilir. Tedavi sırasında veya tedaviden sonraki 6 ay boyunca, herhangi bir ağda(kılların giderilmesi), dermabrazyon (ciltteki lekeleri veya benleri yok etme işlemi)veya lazer tedavisi (tahrişin veya yara izinin giderilmesi) yaptırmayınız. Bu işlemleryara izine, cildin tahriş olmasına veya seyrek olarak ciltte renk değişikliklerine sebepolabilir.

    8. Yoğun egzersizi ve fiziksel aktiviteyi kesmelisiniz. AKNETRENT, kaslarda veeklemlerde ağrıya sebep olabilir.

    9. AKNETRENT kullanırken A vitamini takviyesi almayınız. Her ikisini birliktekullanmak, yan etkilerin riskini artırabilir.

    10. AKNETRENT kullanırken veya tedavi sonrasındaki 1 ay süresince kan bağışındabulunmayınız. Eğer hamile olan birine kanınız verilirse, bebek sakat doğabilir.

    Bu uyanlar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    AKNETRENT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    AKNETRENT kullanırken normal olarak yiyecek ve içecek alabilirsiniz.

    Hamilelik

  • İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    • HAMİLEYKEN KULLANILMAMALIDIR.

  • AKNETRENT kullanımı sırasında veya tedavi kesildikten sonraki 1 ay içerisindehamile kalırsanız, HEMEN ilacı almayı durdurunuz ve doktorunuza danışınız. Kendisigerekli tavsiyeler için sizi yönlendirecektir.
  • Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

    Emzirme

  • İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    • EMZİRİRKEN AKNETRENT KULLANILMAMALIDIR

    Araç ve makina kullanımı

    Tedaviniz süresince geceleri iyi gömmeyebilirsiniz. Bu aniden olabilir. Seyrek durumlarda, tedavinin kesilmesiyle beraber bu durum devam etmektedir. Çok seyrek olarak, bitkinlik

  • ve sersemlik bildirilmiştir. Eğer bunlar sizde meydana gelirse, araç ve makine kullanmayınız.

    AKNETRENT’ in içeriğinde bulanan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    AKNETRENT soya yağı içermektedir. Eğer fıstık ya da soyaya aleminiz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    AKNETRENT kullanırken, A vitamini takviyesi veya tetrasiklin (bir antibiyotik çeşidi) almayınız veya akne için herhangi bir cilt tedavisi görmeyiniz. Nemlendirici veyumuşatıcılar (su kaybını önleyen ve cilde yumuşaklık veren cilt kremleri vepreparatlannı) kullanabilirsiniz.

    Çocuklarda ve ergenlik çağmdakilerde kullanımı

    AKNETRENT’i 12 yaşından küçük çocuklarda kullanmayınız. 12 yaşından büyük çocuklarda ise, sadece ergenlik dönemine gelmiş olanlarında kullanmalısınız.