ACTIQ 200 mcg oromukozal aplikatörlü 3 pastil Etkileşimi

Genesis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actiq etkileşimi, Actiq etken madde, Actiq yardımcı maddeler, Actiq alkol, Actiq etkileşim, Actiq kullananlar, Actiq dozu, Actiq kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Fentanil karaciğerde ve intestinal mukozada CYP3A4 izoenzimi tarafından metabolize edilir. Makrolid antibiyotikler gibi, CYP3A4’e karşı etkili inhibitörler, ( örneğin eritromisin, azol antifungaller, (ketokonazol, itrakonazol, flukonazol)), ve belirli proteaz inhibitörleri, örneğin ritonavir, oral yoldan alınan fentanilin biyoyararlammını artırabilir ve sistemik klerensini düşürebilir, bu da daha fazla ve uzun opioid etkilere yol açabilir. Benzer bir etki CYP3A4’ü inhibe ettiği bilinen greyfurt suyunun birlikte tüketilmesi sonucunda da görülebilir. Bu nedenle fentanil’ in CYP3A4 inhibitörleriyle aynı anda verilmesi konusunda dikkatli davranılması önerilmektedir.

Diğer opioidler, sedatifler veya hipnotikler, genel anestezikler, fenotiyazinler, sakinleştiriciler, çizgili kas gevşeticileri, sedatif etkili antihistaminikler dahil olmak üzere başka merkezi sinir sistemi depresanları ve alkolün kullanımı daha fazla depresan etki oluşmasına neden olabilir.